BESİAD TOPLANTISININ KONUĞU REMZİ SANVER İDİ...

Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen “Geleneksel...

BESİAD TOPLANTISININ KONUĞU REMZİ SANVER İDİ...
Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen “Geleneksel Perşembe Toplantıları”nın Temmuz ayı konuğu Prof. Dr. Remzi Sanver oldu.

BESİAD Temmuz ayı Geleneksel Perşembe Toplantısına oldukça yoğun bir katılım ile gerçekleşti. BESİAD her ay olduğu gibi bu ay da yine çok özel bir konuğu ağırladı. Prof. Dr. Remzi Sanver'in “Demokrasi Kavramına Matematiksel Bir Bakış” adlı konferansı ilgiyle izlenirken, seçim sistemlerinin seçim sonucuna ne kadar etkisi olduğunu çarpıcı örnekler ile anlattı.

Perşembe Toplantısının diğer bir konuğu da; son dönemde özellikle Mozole konusunda yaptığı çalışmaları ve projeleri ile dikkat çeken AKADEMİA Vakfı'nın başkanı Özay Kartal da Mozole Projesi hakkında bir sunum ve bilgilendirme yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu yaptı. Köroğlu, 21 Temmuz’da meydana gelen depremin en az zararla atlatılmasından dolayı mutlu olduğunu belirtirken, Kos’ta biri Türk Vatandaşı iki kişinin ölümünden dolayı da çok üzüldüklerini söyledi. Köroğlu konuşmasında, bu sene ve önümüzdeki yıllar için iş insanlarını en çok etkileyen ekonomik gelişim ve etkileşimleri hakkında bazı analizlerini ve görüşlerini de dernek üyeleri ile paylaştı.

BESİAD Yönetim Kurulu üyesi Mithat Karabıyıkoğlu da, yaşanan deprem ile ilgili olarak bilim insanlarının değerlendirmeleri ve raporları doğrultusunda, kurumsal görüşlerini dile getiren bir bildiriyi Perşembe toplantısına katılan üyeler ve konuklar ile paylaştı.

Toplantıya katılan konuklardan ilk konuşmayı ise AKADEMİA VAKFI Başkanı Özay Kartal yaptı. Konuşmasına AKADEMİA VAKFI’nın kuruluşundan bugüne kısa bir öyküsünü anlattıktan sonra, Mozole Projesi Hakkında Sunum ve Bilgilendirme yaptı.

Daha sonra Temmuz ayı Geleneksel Perşembe Toplantısının özel konuğu Prof. Dr. Remzi Sanver’in biyografisi okundu. “Demokrasi Kavramına Matematiksel Bir Bakış” konferansını sunmak üzere mikrofona gelen Prof. Sanver, böylesine seçkin insanların bulunduğu bir ortamda sunuş yapmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, mesleği yani Matematik bilimi ile ilgili bir sunuş yapacağını ifade ederek şunları söyledi;

“Bugüne kadar sizlere yapılan alışılmış sunuşların dışında bir sunuş olabilir. Diğer yandan endişeye mahal olmasın, sizleri formüller, denklem ve sayılar ile boğan bir sunuş olmayacak. Aslında matematiğin hepimizin hayatına dokunan alanı ile ilişki kurmaya çalışacağım; Karar vermek. Yani matematiğin karar verme modelleri üzerinde nasıl kullanıldığı konusunda konuşacağım. Bu açıdan hepinizin hayat pratikleri ile alakalı bir konu diye düşünmekteyim. Matematiğin günlük hayattaki kullanımı, bize çoğunlukla sayılarla ilgili, ya da benim gibi mühendislik tahsili gördüyseniz hesap yapmakla ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Doğrudur. Matematik elbette sayılar ve hesaplar ile ilgili işlevi de var. Ama matematik sadece hesap yapmaktan ibaret olmadığı gibi, bundan çok daha genel bir konudur. Çünkü matematik kavramlarla alakalı bir şeydir. Kavramların birbiri ile olan ilişkisinin, mantık kuralları çerçevesinde durulması, bu suretle bir lisan ve bilim dalı oluşturulmasıdır. Nasıl Türkçe konuşuyorum, kavramlar var ve bu kavramları birbiri ile ilişkilendiriyorum. Matematikte aynı bu şekildedir. Peki bu lisanı Türkçe, İngilizce, Fransızca gibi konuşanlar var mı' Elbette var bu lisanı konuşanlar da bilim insanları. Matematik esas itibarı ile insanın evrene dair ürettiği bilgiyi ifade etmektir, muhafaza etmektir ve gelecek nesillere aktarmakta kullanılır” dedi.

Prof. Sanver 20.YY’da matematiğin giderek artan bir şekilde sosyal bilimlerde kullanıldığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “İnsan davranışlarının anlaşılmasında, insan davranışlarının modellenmesinde matematik kullanılmaktadır. 12-13. Y.Y.’da evrenin çok karışık bir şey olduğunu ve matematik ile ifade edilemeyeceği söylenirdi. Doğru o yıllarda matematik yeterince gelişmemişti. Matematikteki bu gelişme, sosyal bilimler içinde geçerli” dedi.

Prof. Sanver 20.YY’da matematiğin dili kullanılarak toplumsal karar verme yöntemlerinin belirlendiği ve incelendiği bir alan olduğunu kaydederek, Türkiye, Fransa ve Avusturalya seçim sistemleri üzerinden oldukça dikkat çeken örnekler vererek anlattı. Anlattıklarını şu an sözel olarak ifade ettiğini, ancak bütün bu anlattıklarının arkasında matematik kavramlar olduğunu söyledi. Prof. Sanver’in konferansında en çok dikkat çeken cümlesi ise “Siz seçim yönteminizi belirlemekle, aslında siz neyin seçileceğini de çok güçlü bir şekilde belirlemiş oluyorsunuz” oldu.

Konferansın ardından Prof. Dr. Remzi Sanver ve katılımcılar, bir süre anlatılanlar ile ilgili sohbet etmeye devam ettiler.