DENİZDE GÖRDÜĞÜ BİR ÇOCUK BOTU, HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ!

Bodrum'da yaşanan tekne batması olaylarının önüne geçebilmek için aralarında doktor,...

DENİZDE GÖRDÜĞÜ BİR ÇOCUK BOTU, HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ!
Bodrum'da yaşanan tekne batması olaylarının önüne geçebilmek için aralarında doktor, dalgıç, kaptan, emekli asker ve emniyet personelinin olduğu gönüllü grup, kurtarma derneği kurmak için girişimde bulundu.

Yasa dışı geçişler sırasında hayatını kaybeden kişilerin durumlarından etkilenen grup üyeleri, Bodrum'da gönüllü bir kurtarma derneği kurmaya karar verdi. ilçede yaşamını sürdüren doktor Ahmet Çitoğlu, balık avlamak için bir süre önce Yalıkavak açıklarına gitti. Çitoğlu, sahilde gezinti yaptığı sırada bir kız çocuğu botu fark etti. Gördüğü objeden dolayı büyük üzüntü yaşayan Çitoğlu, bazı meslektaşlarının aynı bölgede insan kemikleri ve ceset gördüğü bilgisini alması üzerine, kurtarma derneği kurmaya karar verdi.

Yakın çevresinden de yardım alan Çitoğlu, dalgıç, kaptan, emekli asker ve emniyet personelini de içine alan bir gönüllü grubu topladı. Bodrum'daki çeşitli daire amirlerini ziyaret ederek bilgi veren grup, gazetecilere açıklamada bulundu.

Dr. Ahmet Çitoğlu, yaklaşık 20 gün önce 6-7 yaşlarında bir kız çocuğuna ait bot gördüğünü ve bunun kendisini çok üzdüğünü söyledi. Konuyu bir hekim arkadaşıyla görüştüğünü anlatan Çitoğlu, "Bir hekim arkadaşım da bana Kiremit Adası yakınlarında bir insan bacağı görmüş. Bunları sürekli görünce, böyle bir dernek kurmak istedik" dedi.

Bodrum Yarımadasındaki sahillerin kaçakların eşyalarıyla dolu olduğuna dikkati çeken Çitoğlu, şöyle konuştu:

"Bütün adalar malzeme dolu. Beni çocuk botunu açıkta görmek çok etkiledi. Duygusal bir yola girdik. Çok iyi tepkiler aldık. Resmi kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız inşallah daha sonra Datça'da, Didim, Kuşadası, Ayvalık gibi bölgelerde de faaliyetlerimizi yaygınlaştırmak istiyoruz."

Bodrum'da bu konuda faaliyet gösteren resmi ve özel kurumların olduğunu, ancak kendilerinin de bu konuda uzman olduklarına değinen Çitoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

"Tamamen gönüllülerden oluşan, bir ekip kurduk. Aramızda doktor, dalgıç, kaptan, yüzme şampiyonu, emekli asker ve emniyet personelinden oluşan bir ekip var. Bunlarla ilgili de tamamen gönüllülerden oluşan arama ve kurtarma yapmak istiyoruz. Dernek şuan kurulma aşamasında. Biz Yalıkavak ve Turgutreis'te konuşlanmak istiyoruz. Biraz yüksek risk alacak, bot ve teknelerle bu çalışmaları yürüteceğiz. Yani 5 havadan sonra denize çıkmaktan imtina ediliyor, biz 6-7-8 knot havalara kadar çıkabilecek, daha yüksek risklerde çalışabilecek bir ekibiz. Bu faaliyeti 24 saat yapmak için bir araya geldik" dedi.

Emekli polis memuru Erkan Karabağ da, derneği adını "Denizlerde Arama Kurtarma Derneği" olarak belirlediklerini açıkladı. Herkesten olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Karadağ, "Bu dernek tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk. İnşallah bu yolda devam edebileceğiz" ifadesini kullandı.

1998-2005 yıllarında Ani Müdahale Bot Timlerinde görev yapan Sabri Göktaş ise yasa dışı geçişlerin uzun süredir devam ettiğini hatırlattı. Kendisinin bu konuda uzman olduğunu ve böyle bir derneğin kurulmasıyla resmi kurumlara da bir yardımlarının olacağını düşündüklerine işaret eden Göktaş, "Kendi tecrübe, bilgi ve donanımlarımızı ortaya koyacağız. Bir can bile kurtarsak bu bizim için büyük bir başarı sayılacak" şeklinde konuştu.