EĞİRDİR GÖLÜNDEN, EGE DENİZİNE...

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme...

EĞİRDİR GÖLÜNDEN, EGE DENİZİNE...
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğrencileri, Yalıkavak'ta uygulamalı eğitime tabi tutuldu.

Fakültenin 4. Sınıf öğrencileri ve öğretim görevlilerinden oluşan 30 kişilik grup, Yalıkavak Belediyesi ve Bodrum Amatör Balıkçılar Derneğinin destekleriyle kendilerine tahsis edilen tur tekneleri ile denize açıldılar. 2 gün süren uygulamalı eğitimde öğrencilere, balıkçı gemileri, akvaryum balıkları, balığın avlanma yöntemleri, avlanmada yasal boyutlar gibi birçok konu uygulamalı olarak anlatıldı.

Açık denizde olta ile balık avı yapan öğrenciler ve öğretim görevlileri keyifli dakikalar yaşadılar. Denize sallanan oltalar neredeyse hiç boş çıkmadı. Tutulan balıkların arasında bölgede uzun zamandır sık görülmeyen bir de kırlangıç balığı vardı. Bazı öğrenciler saatlerce olta başında beklerken, bazıları ise tek seferde 3 balık birden yakaladılar.

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yıdız Bolat derslerin iki günlük bir uygulama olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Dün akvaryum balıkları ile ilgili bir uygulama yaptık. Bugün de tekne ile denizde bir uygulama gerçekleştiriyoruz öğrencilerimizle birlikte. 30 öğrencimiz var şuanda bu etkinliğe katılan. Uygulama en azından denizdeki bu şartları, deniz şartlarını görmek adına, çünkü birçoğu bu heyecanı yaşamadılar, kamışla balık tutma heyecanını birçoğu yaşamadı. Şuanda onları bire bir yaşıyorlar. Aynı zamanda dümen tutma, limandan ayrılma, yanaşma gibi etkinlikleri bire bir görme şansı buldular. Neticede amatör denizci belgesi veya yat kaptanlığı belgesini de almaya hak kazandıkları için bu anlamda da onlar için iyi bir uygulama oldu. Biz yararlı olduğu görüşündeyiz" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Hüseyin Öztürk ise "Hem ders, hem eğlence balık tutuyoruz. Dün geldik Isparta’dan. Benim şansım iyi arkadaşlara göre. 3-4 tane tuttum. Tutulan balıklar notlarımıza artı olarak gelecek bize" dedi.

Teknede sadece balık tutulmadı. Bazı öğrenciler dümen eğitimi de aldı. Bu öğrencilerden biri olan Vuslat Odamaş yaşadıklarını şu sözlerle anlattı;

"Derslerimiz güzel zevkli geçiyor. Burası da çok eğlenceli, memnun kaldık yani. Evet uygulamalı olunca daha güzel, hele balık tutunca daha da heyecanlı oluyor" dedi.

Grupta bulunan Fakültenin Araştırma Görevlisi İsmail Yüksel Gemmez, öğrenci ve hocalarla bu teknik geziyi düzenlediklerini belirterek şunları söyledi;

"Öğrencilerimize balığın avlanma şekillerini, avlanma yöntemlerini, bunun yanında yasal avcılığı ve yasal boyları da beraberinde öğrenmektedirler. Öğrencilerimize bu şekilde katkısı olmuştur teknik gezimizin. Şuan için avımız verimli geçiyor" dedi.

Öte yandan bazı öğrenciler balık yakalamanın heyecanını yaşarken, bazılarının ise karışan misine ipi ile boğuştukları gözlendi. Renkli görüntülerin yaşandığı uygulamalı eğitimde oltaya gelen ancak boyları küçük olan balıklar ise tekrar denize bırakıldı.