Esnaf Bu Faturaya Fazla Dayanamaz

Bodrumlu turizmci Atilla Serttaş, işyerine gelen elektrik faturasına tepki göstererek esnafın bu maliyetlerle fazla dayanamayacağını söyledi.

Esnaf Bu Faturaya Fazla Dayanamaz

Ocak ayında yüksek gelen elektrik faturaları, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son olarak Bodrumlu turizmci Atilla Serttaş, faturalara isyan etti. İşletmelerine kira gibi elektrik faturaları geldiğini, kendi mülklerinde elektrik idaresine kiracı olduklarını dile getiren Serttaş, şunları kaydetti: 

“Son dönemde bir hata olduğuna, bir yanlışlık olduğuna inanıyoruz. Bunun kısa zamanda da düzelmesi gerekiyor çünkü teknik ve mantıken yürütebilme imkanımız yok. Bizim bir ay önce faturamız 10 bin TL gelmiş, bir sonra 17 bin TL gelmiş, sonra belli bir süreli olan 28 bin TL gelmiş. Hesaplarımıza göre işletmemizin birisine 20-25 bin TL civarında elektrik faturası gelecek. Bu yılda 300 bin TL yapar. Yani kendi mülkümüzde elektrik idaresine kiracı olmuş olacağız. Bu kadar bir maliyetle bu işi yürütebilme imkanı yok. Ben aynı zamanda bölgeni yeme içme eğlence sektörü temsilcisiyim. Zaten pandemiden çıkmış, sıkıntıda bir esnaf var. Halkın ekonomik durumu sıkıntılı. Bir de turizm bölgelerinde 2 ay yazımız var, 10 ay kışımız var. Biz işletmelerimiz kışın açık tutmaya çalışıyoruz. Burada doğalgaz yok, kömür yakmak yasak, elektrikle ısınıyoruz. İstihdamı devam ettirmeye çalışıyoruz ama bu şekilde devam ettirme ihtimalimiz yok.”

BU MALİYETLERLE BAŞ EDEBİLME İMKANI YOK!

“Kendi dükkanlarımızda kiracı gibi olduk” diyerek sözlerini sürdüren Atilla Serttaş, personel maliyetlerine de vurgu yaparak şöyle dedi:

“Biz sadece personellerimizin maaşını vermiyoruz, sigortası ile birlikte 7 bin TL’yi buluyor. Bir kominin aylık maliyeti 10 bin TL, yıllık 120 bin TL tutuyor. Bu ticari mantığın dışındadır. Yeme içme sektöründe ticaret şöyledir; kiranız yüzde 15 ile 20 arasındadır. Personel maliyetleri de yüzde 15-20 arasında, mal maliyeti de yüzde 25 ile 30 arasındadır. Aradaki yüzde 15-20’lik marj da işletmenin yatırımcısına kalır. Şu anda bu değişti, sadece elektrik parası yaptığımız işin yüzde 20’lerine gelmeye başladı. Personel maliyetlerine yaptığımız cironun yüzde 50’sini vermemiz lazım. Bu gidişle yeme içme eğlence sektörü 80’lerdeki durumuna dönecek. 80’lerde herkes evinde yer içer, dışarıda yiyip içmezdi. Orta direk, mavi yakalı, beyaz yakalı kadrolar maalesef sıkıntıya girdi. Ülkemizde 15 bin TL maaş alan birinin dışarıya yeme içmeye çok çıkma şansı yok. Tasarruflu olma dönemimiz. İthal ürün kullanmamamız lazım. Bunların hepsine katılıyorum ama bizler elektrik su maliyetleri ile esnafın baş edebilmek imkanı yok” dedi.

ADİL VE MAKUL VE DÜZENLEME GEREKİYOR

Esnafın bu maliyetlerle işlerini devam ettirebilmesinin zor olduğunu kaydeden Serttaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ufacık bir döner salonuna bile aylık 6-7 bin TL geliyor. Günde 100 çorba satan bir çorbacının bile bu maliyetleri çıkarma imkanı yok. Burada düzenlemenin daha adil ve makul olması gerekiyor. Esnaf bu işe fazla dayanamaz. Allah herkese sabır versin.”

Muhabir: Hamdi Yörür