FRANKOFONİ GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Dünya çapında her yıl 20 Mart'ın içinde bulunduğu hafta boyunca kutlanan Fransız...

FRANKOFONİ GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
Dünya çapında her yıl 20 Mart'ın içinde bulunduğu hafta boyunca kutlanan Fransız dilinin bayramı olan Dünya Frankofoni Haftası (Fransız Dili Bayramı) nedeniyle Bodrum Marmara Koleji'nde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Dünya çapında 56 ülkede, anadili veya ikinci resmi dili Fransızca olan ve Fransız dilini öğrenmekte olan kişiler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan Frankofoni Haftasında, Fransız sanatı, edebiyatı, müziği, mutfağı ve sinemasını daha yakından tanıtmak amaçlanıyor.

Bodrum Özel Marmara Koleji'nde düzenlenen etkinlikler; Fransa Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David, Kütüphane Sorumlusu Loïc Talhouet ve Güzin Bozduman’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kutlamalar saat 13.00’te Temsili Pont des Arts açılışı ile başladı. Öğrenciler ve veliler köprüye asma kilitlerini dilekleri eşliğinde asarak etkinliğe katıldılar. Etkinlik saat 13.30’da Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Journée de la Francophonie” sunumu ile devam etti.

Öğrencilerden Bensu Dumanlı piyano performansı ile bir müzik dinletisi sundu. 9. sınıf öğrencileri Yunus Kocapıçak, Aleyna Cankulak, Ayaluym Umurzaj, Jacques Prévert’in “Dejeuner du matin” isimli şiirini canlandırdı. 7. sınıf öğrencilerinden Ayşe Ekin Kesoğlu kendi yazdığı Fransızca şiirini seslendirdi. 5. sınıflardan Ekin Eylül Çok “La vie En Rose”, Zeynep Gönen “Dernier Danse" isimli şarkıları seslendirirken, 4. sınıflar çocuk şarkılarıyla; 6. ve 7 sınıflar ise “On écrit sur les murs” ve “Je veux” sarkılarıyla sunuma renk kattılar.

İzmir Fransız Kültür Merkezi ve Bodrum Marmara Koleji arasında dil ve kültür işbirliği anlaşması yapılarak Marmara Koleji'nin Uluslararası resmi Fransız dil diploması/Delf (Fransız dili eğitim diploması) sınavı merkezi olduğunu ifade eden Bodrum Özel Marmara Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdür Yardımcısı Oya Sakız, etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bir dil bir insandır sözünden hareket ettiğimizde biraz bunun altını açmak istiyorum. Bir dil bir insandır, çünkü dil canlıdır, sadece iletişim aracı değildir. Bir dili öğrenmek aynı zamanda onun kültürünü öğrenmektir. Doğal olarak öğrendiğimiz ve iletişim kurabildiğimiz, edebiyatını, tarihini takip edebildiğimiz dil bizleri zenginleştirecektir. Biz eğitimciler olarak bu amaçla öğrencilerimizi yönlendirirken, olabildiğince kültürü zengin olan dillere yönlendiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında da ilk batılılaşma hareketi Osmanlı’dan bu yana Tanzimat’la başlayan Fransızca’dır. Bizim gençlerimiz Fransa’da medeniyet öğrenmişlerdir, Fransa’da Avrupa’ya kapılarımız açtık. Bu nedenle Fransızca Türkiye tarihinde ve bugün, çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Kültürü çok zengin olan bir dildir. Gerek edebiyatı, gerek sanatıyla, rönesansıyla hepimizin bildiği bir zenginlik. İşte bunun farkındalığını yaşatmak için, bu dille ilgili etkinliklerimizi sizlerle paylaşmak için bu programı düzenledik. Bu günümüzde İzmir’den gelerek bizi onurlandıran misafirlerimizle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Fransa Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, 20 Mart Frankofoni Günü’nde Bodrum Özel Marmara Koleji’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şöyle konuştu;

“Küreselleşen Dünya’da uyum sağlayabilmek için herkesin en az iki yabancı dile hakim olması gerekir. Fransızcayı iyi bilmek çok farklı kültürleri yakından tanımaya olanak sağlamaktadır. Frankofoni, Fransızca konuşan uluslar topluluğudur. Fransızca aynı zamanda 29 ülkenin resmi dili olarak kabul edilmiştir. Dünya’da 5’inci güç olan Fransa girişimci ve araştırmacılar için en dikkat çekici ülkelerin başında gelmektedir. Üniversitelerin çeşitliliği ve eğitim kalitesi sayesinde Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin en baştaki tercihlerindendir Fransa. Uluslararası kuruluşlarda program ve proje çalımları kapsamında işbirliği yapmak Dünya’ya olan kapınızı açma yoludur. Bu kurumlardan çıkan her bir birey, bir Dünya vatandaşıdır. Yani kısaca başka bir dil öğrenmek, kişinin kendine kültürel ve mesleki yeni ufuklar açmasını sağlayacaktır. İşte bu da bugünden itibaren sizinle birlikte olmamızdan başlıyor. Fransız kültür merkezinin geliştirdiği işbirliği etkinlikleriyle Fankofoni’yi yaymaya çalışmaktadır. Biz de konsolosluk olarak bu tür etkinlikleri desteklediğimizi huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David ise Frankofoni günü hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında “Frankofoni aslında sizlersiniz, ortak bir dili, Fransızcayı paylaşıyorsunuz. Fransızca bugün 274 milyon konuşanıyla Dünya’da 5’inci sırada yer almaktadır. Fransızca İngilizce’den sonra öğrenilen ikinci dildir. Aynı zamanda Dünya’da iş alanında konuşulan 3’üncü dildir” ifadelerini kullandı.

Programda öğrencilerin performansları izleyenlerden yoğun alkış aldı.

Dünya çapında kutlanan Frankofoni Haftası’nda gerçekleştirilen etkinliklerle öğrencilerin Fransızca konuşan ülkeleri ve Fransız dilini daha yakından tanıma fırsatı bulmaları amaçlanıyor.