GELENEKSEL DÜĞÜN YEMEKLERİ YAŞATILIYOR

Bodrum Ortakent beldesinde yaşayan ve kadınların oluşturduğu bir arkadaş grubu eski...

GELENEKSEL DÜĞÜN YEMEKLERİ YAŞATILIYOR
Bodrum Ortakent beldesinde yaşayan ve kadınların oluşturduğu bir arkadaş grubu eski düğünlerin mutfak geleneklerini semt pazarında yaşatıyor. Garaguy' da plastik şişe ve doğal olmayan ürünlere yer verilmiyor.
Seramik tasarımcısı İnci İyibaş ve arkadaşları tarafından başlatılan bu girişim sonunda Ortakent pazarında yöresel adı ile "garaguy" (Karakuyu) isimli bir mekan açıldı.
İnci İyibaş ve arkadaşları her Çarşamba sabahı saat 04.00'te kalkıp pazarcılarla birlikte dükkanlarını açıyorlar ve pazarcılara, pazara alışverişe gelenlere hizmet ederken yöresel tatlara ağırlık veriyorlar. İnci İyibaş gelenekleri yaşatmak için yaptıklarını şöyle anlatıyor
"Bu lezzetlerle buluşmak için ille de düğünleri beklemeye gerek yok. Geleneksel lezzetleri tatmak isteyenler beklemeyen lezzetler olarak; dürme makarna, tatar, lokum pilavı, katmer tatlısını eşsiz yöre lezzetleri olarak GARAGUY'da sunuyoruz. Geleneksel ev yemekleri, yanında Bozdoğan Gazozu ve cam şişe suyu, ev limonatası, ayranı, sonrasında çıtır helva içinde Milaslı Rıfat Usta'nın geleneksel dondurması da mevcut.”
İnci İyibaş'a göre bu projede yer alan bu mekan aslında kahve, ancak içinde lokanta ve bakkal dükkanı da var. İlginç bir ekip Ekipte yer alanlar kendilerine garaguy kızları diyorlar. Ancak ekibin içinde yer alan Endüstri mühendisi belgesel fotoğrafçısı tek erkek olan Saner Gülsöken'e de garaguy oğlanı diyorlar.
Seramik Sanatçısı olan İnci İyibaş'ın ekibinde yer alanların kariyerleri de birbirinden ilginç. Duru Tümer Turizm işletme, Nihal Bekişoğlu işletme, Sibel Tezcan halkla ilişkiler, Ayşe Sarper işletmeci, Sevinaz Ülger, Ümriye Kurt, Şerife Ilgın ev hanımı, Ayşe Erdamar Edidör, Fazilet Ilgın öğrenci, Saner Gülseken Endüstrü mühendisi, belgesel fotoğrafçısı ve yazar.
Bu ekibin bir özelliği de her hafta değişebiliyor olması. Bodrum yöresel düğünleri konu olunca yöresel düğünlerin ünlü çalgıcısı "tenekeci Memet" te Çarşamba pazarında "garaguy" a gelip yöresel türküleri ve müzikleri ile renk kattı.
Bu bir proje ile geleneklere sahip çıkılıyor. Bu konuyu kendimizi mutlu eden ve çevremize yaşadığımız topluma sorumluluğumuzu yerine getiren bir proje olarak ele aldık diyen seramik tasarımcısı İnci İyibaş'ın, "köyün yaşlı teyzeleri yaptıkları sohbetlerde gündeme gelen "düğün yemekleri" nin giderek yok olduğu ortaya çıkınca bizde köy pazarında bunu yaşatalım istedik. Bu bir proje "dedi.
İnci İyibaş daha önce de Bodrum Karaada da su altında seramik sergisi açmıştı. Bugün, bir hafta süren geleneksel düğünler, yüksek maliyetleri dolayısıyla pek çok aile için bir hayale dönüşmüş olmakla birlikte, geleneklerin ve geleneksel lezzetlerin, el işlerinin sürdürülmesi adına bir proje olan GARAGUY, para kazanmanın son sırada tutulduğu bir mekan.
Geleneklerine sahip çıkmayan toplumların geleceklerinin belirsiz olduğu temeline dayanarak, Müskebi'nin tüm kadınları, çocukları ve gençlerini de içine alan bir çerçeveyle, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı ve meclis üyelerinden tam destek almış.