MANDALİNADA HASAT ZAMANI…

Coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvurusu yapılan...

MANDALİNADA HASAT ZAMANI…
Coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvurusu yapılan Bodrum mandalinası, dalından toplanmaya başlandı.

Bodrum İlçesi Turunçgil Üretici Birliği İktisadi İşletmesinin, coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvurusunu yaptığı Bodrum mandalinasından bu yıl yaklaşık 5 bin ton toplanmasının hedeflendiği belirtildi.

Hafif serin iklimde yetişen, verim ve kalitesinin diğer bölgelerde yetişenlere göre daha yüksek olduğu ifade edilen Bodrum mandalinasının küçük ve orta irilik ile yassı şeklinde, ortalama 87,6 gram ağırlığında olduğu kaydedildi. Hasadına Aralık ayının ortalarında başlanan Bodrum mandalinası normal hava koşullarında Şubat ayı sonuna kadar ağaç üzerinde muhafaza edilebiliyor.

Bodrum İlçesi Turunçgil Üretici Birliği Başkanı Mahmut Kocadon yaptığı açıklamada, Bodrum Yarımadası'nda yaklaşık 250 bin mandalina ağacı bulunduğunu, bunlardan yılda yaklaşık 5 bin ton mandalina üretildiğini söyledi.

Üretilen mandalinanın yüzde 80'inin Bodrum'un yerli mandalinası olduğunu belirten Kocadon, diğer mandalinaların ise satsuma ve klemantin çeşitleri olduğunu kaydetti. Aralık ayı ortalarında başlayan mandalina hasadında Milas'tan gelen işçilerin çalıştığını anlatan Kocadon, ''Bahçelerden toplanan mandalinalar önce boylama makinesinde ayrıştırılıyor daha sonra büyük marketlere ve pazarlara satışları yapılıyor'' dedi.

Bodrum İlçesi Turunçgil Üretici Birliği İktisadi İşletmesinin, Bodrum Mandalinası'nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvurunun Resmi Gazete'de ilan edilmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Kocadon, şöyle konuştu:

''Talebimizin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse Bodrum mandalinası coğrafi işaret olarak tescillenmiş olacak. Bodrum mandalinasının en önemli özellikleri aromalı, kokulu ve çekirdekli olmasıdır. Bodrum mandalinası coğrafi işaret olarak tescillendikten sonra kimse bu isimle mandalina satışı yapamayacak. Başka mandalina türlerinin Bodrum mandalinası ismiyle satıldığını görüyoruz. Bodrum'un marka değeri yüksek olduğu için isminden faydalanıyorlar.''

Ortakent-Yahşi beldesinde yaşayan 50 yaşındaki Mevlit Demirağ, 30 yıldır mandalina hasadı yaptığını söyledi. İyi bakılmış bir ağaçtan 100 kilo mandalina alınabileceğini belirten Demirağ, ''Biz işimizi severek yapıyoruz. Mandalina bahçeleri turizme ağırlık verilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Biz mandalina bahçelerinin korunmasını istiyoruz'' dedi.