2 Mahallede Kritik Plan Değişikliği!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Ortakent ve Türkbükü mahallelerindeki toplam 255 dönüm alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişiklikleri yapılarak "Rezerv Konut Alanı" olarak ilan edildiğini, yapılan bu değişiklikle bu alanların ileride yapılaşmasının önünün açıldığını söyledi.

2 Mahallede Kritik Plan Değişikliği!

Başkan Aras, Kent Haber’e yaptığı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ortakent’te 200 dönüme yakın plan dışı alanla, Türkbükü’ndeki resmi kurum alanı, sosyal donatı alanlarında plan değişikliği yapılarak askıya çıkarıldığını söyledi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi Ortakent’te 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alan, kentsel ağaçlandırılacak alan, sosyal donatı alanları veya eğitim alanları gibi bazı bölgeler, plan değişikliği yapılarak imara açılmıştı. Özelleştirme yoluyla satışa çıkarılması söz konusuydu. Biz bununla ilgili itirazlarımızı yapmıştık. Hukuka başvurduk, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Özelleştirme İdaresi henüz satıştan vazgeçmiş değil. Bunun gibi şimdi 2 bölge daha askıya çıktı. Bunlardan bir tanesi plan dışı olan Ortakent’te 200 dönüme yakın bir alan. Ayrıca Türkbükü’nde 55 dönüm bir alan. Türkbükü’ndeki alan 1/100 binlik planda resmi kurum alanı, sosyal donatı alanları idi. Ortakent’teki ise tamamen plan dışı bir alandı. 1/100 binlikte ağaçlandırılacak alan lejantını taşıyordu. Şimdi ikisini de rezerv konut alanı olarak ilan ederek, 5 bin ve 1000'lik plan değişiklikleriyle askıya çıkarttılar. Biz tabi ki itirazlarımızı yaptık, eğer itirazlarımız kabul edilmezse yine yargı yoluna başvuracağız.” dedi.

“BODRUM’UN SORUNU TURİZM DEĞİL, KONUTLAŞMADIR”

Bodrum’un daha çok konutlaşmaya ve nüfus arttırıcı müdahalelere kesinlikle tahammülünün kalmadığını dile getiren Başkan Aras, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bodrum’da bir kapasite fazlası var zaten. Yarımada’nın taşıma kapasitesinin üstünde yapılaşma var. Bunu da arttıracak bu türlü müdahalelerden uzak durmamız gerekiyor. Ama bunlar gibi bize sorulan birçok hazine parseli var. Anlaşılan buralarda plan değişiklikleri yapılmak isteniyor. Eğer Yarımada’nın taşıma kapasitesinin üzerine çıkılmaya devam ederse Bodrum yaşanamayacak bir hale gelecek. Bodrum’un sorunu turizm değil, konutlaşmadır. Bodrum gibi yerlerde aşırı nüfus, turizm ekonomisini etkiler. Çünkü trafik gibi, çevre sorunları gibi, altyapı sorunları gibi sorunlar artık baş edilemeyecek hale gelir. Hiçbir turist de böyle bir kentte tatil yapmak istemez.”

“5 TANE PLANLAMA YETKİLİSİ VAR”

Bodrum’da planlı alanlarının hepsinin henüz yapılaşmadığını da sözlerine ekleyen Aras, “Benim çağrım bu konudan vazgeçilmesi. Bodrum kamuoyunun da bunu bilmesini istiyorum. Çünkü burada yapılan yapılmayan her şey bize yükleniyor. Ancak Bodrum’un üzerinde planlama yetkilisi sadece Bodrum Belediyesi değil. 5 tane planlama yetkilisi var. Bunlardan bir tanesi Bodrum Belediyesi. Biz de kendi sorumluluk alanımızda, yüzde 35 kadar 1/1000’lik planları yapma yetkisi var bizde. Bunun dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi’nin de burada planlama yapma yetkileri var. Bu işlerin yerele bırakılması lazım. Bu planların bizim onayımız alınmadan kesinlikle yürürlüğe girmemesi gerekiyor. Biz bu plan değişikliklerinden acilen vazgeçilmesini istiyoruz. Aynı zamanda Ortakent’teki 1 milyon 100 bin metrekarelik alnda da Danıştay kararlarına uyulmasını istiyoruz. Orada da bir yürütmeyi durdurma kararı var ama buna rağmen maalesef hala satış durmuyor. Buralar da eskiden kentsel ağaçlandırılacak alanlardı. Evet, daha önceden planlanmış ufak tefek parseller olabilir ama bu şekildeki büyük müdahalelere Bodrum’un kesinlikle tahammülü kalmadı.” şeklinde konuştu. 

Muhabir: Hamdi Yörür