Yumak, Tedavi İçin İstanbul’a Gitti

Bodrum'da arka ayakları tutmadığı için tedavi altına alınan ve çekilen röntgen sonrası omuriliğine saplanmış bir kurşun ortaya çıkan “Yumak” isimli kedi, kurşunun çıkarılması için İstanbul’a gönderildi.

Yumak, Tedavi İçin İstanbul’a Gitti

Torba Mahallesi’nde sokak hayvanlarını besleyen Şükran Şahin ve Şule Teker isimli hayvanseverler, daha önceki dönemlerde besledikleri ve “Yumak” adını verdikleri kedinin arka ayaklarının tutmadığını fark etti. Kediye araç çarptığı sanılarak Yücelen Hayvan Hastanesi’ne getirildi. 

Yürüyemeyen kedinin röntgeninin çekilmesinin ardından hayvanın silahla vurularak yaralandığı ortaya çıktı. Röntgende kedinin omuriliğine saplanmış bir kurşun çekirdeği dikkat çekti. Sırtında büyük ölçüde iyileşen ve dışarıdan bakıldığında çok belli olmayan kurşun yarası olan kedi, kurşunun çıkarılabilmesi için İstanbul’a gönderildi. 

Kurşun çıkarıldıktan sonra balistik inceleme için girişimlerin yapılacağı bildirildi. Hayvanın yaklaşık 2 hafta önce vurulmuş olduğu tahmin ediliyor.

Yumak’ın ilk muayenesini yapan Veteriner Hekim Nilze Elif Sansar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bize ilk geldiği zaman arka bacaklarının tutmadığı şeklinde bilgi verdiler. İlk muayenesini ben yaptım. Arka bacaklarda herhangi bir his olmadığını fark ettim. Bunun üzerine indirip hemen röntgen çektik çünkü hayvanseverler bir araba kazası olabileceğine dair şüphe olduğunu söylemişlerdi. Röntgende açıkça görüldüğü üzere omurgasına saplanan bir mermi var. Bu tip durumlarda biz özellikle MR cihazını kullanmamayı tercih ediyoruz. Çünkü MR, mermi metal bir parça olduğu için yerinden oynamasına sebep olabiliyor. Bu yüzden de biz özellikle röntgen üzerinden hareket etmeyi uygun gördük. Röntgende görüldüğü üzere mermi direk olarak omurganın içerisine saplanmış pozisyonda bulunuyor. Bu da bu çocuğun kasıtlı olarak birebir vurulduğuna işaret ediyor ne yazık ki. Bu tip durumlarda operasyon sonrası dönem çok önemlidir. Çünkü ne yazık ki özellikle bu röntgen pozumuzda omurganın biraz ayrıldığını görüyoruz. Düzelme ihtimali ya da düzelmeme ihtimali, omurganın ne kadar zedelendiğine bağlı olarak operasyon sırasında değişir. Ama bu çocuklarda özellikle operasyon sonrasında en az 3 ay süren fizik tedavi çalışmalarımız oluyor. Bu fizik tedavi çalışmalarından sonra bazen olumlu bazen olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.”

Kediyi bulan hayvanseverlerden Şule Teker ise “Aslında bu kedi bizim mahallemizde yaşayan sağlıklı bir kedi. Fakat bir arkadaşımızla beraber sokakta bulduk, sürünüyordu. Hastaneye getirdik. Dolayısıyla getirdiğimizde tedavisi için röntgenleri çekildiğinde kurşun olduğu tespit edildi. Şimdi tedavi için İstanbul’a gönderiyoruz. Oradaki uzmanlar bakacaklar. Yürüme şansı var mı, ona bir şans vermeye çalışıyoruz” dedi. 

Kediyi otomobili ile İstanbul’a götüren Yavuz Yılmaz da basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Sosyal medyada eşim görmüş. Kendisi İstanbul’da. Ben de bugün dönecektim. Bana telefon etti ve durumu anlattı. Ben de yardımcı olmak, bir canlının hayatıyla ilgili katkıda bulunmak için götüreceğim" dedi.

Muhabir: Hamdi Yörür