Yüzlerce Avukattan Tepki Yürüyüşü

Bodrum’da Avukat Mehmet Erdal Çam'ın uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili 81 ilde basın açıklaması ve eylem yapıldı. Bodrum’daki yürüyüş ve basın açıklamasına, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile çeşitli illerin baro başkanlarının aralarında olduğu yüzlerce avukat katıldı.

Yüzlerce Avukattan Tepki Yürüyüşü

Bodrum’da yaşamını sürdüren evli ve 4 çocuk babası, eski Denizli Baro başkanlarından Av. Mehmet Erdal Çam, geçen 21 Eylül günü Turgutreis'te müvekkili Galip Özmen'in silahlı saldırısı sonucu, Eski İcra Müdürü Özcan Çavdar ile birlikte yaşamını yitirmişti.

Silahlı saldırıya 81 ilde düzenlenen basın açıklaması ile tepki gösterildi. Bodrum’da Milta Marina’dan başlayıp Belediye Meydanı’na sona eren yürüyüşe Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile çeşitli illerin baro başkanlarının aralarında olduğu yüzlerce avukat katıldı. 

Cüppeleri giyip yürüyüşe katılan avukatlar, “Avukata saldırı adalete saldırıdır” yazılı büyük bir pankart ile üzerinde “Avukata şiddete son, mesleğimiz tehdit altında”, “Avukata dokunma”, “Avukata saldırı, yurttaşların savunma hakkına saldırıdır” yazılı dövizler taşıdılar. 

Alkışlar ve sloganlarla Belediye Meydanı’na kadar yürüyen avukatlar, açıklama yaptı. Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Onursal Özbek, “Birkaç gün önce meslektaşımız, Deniz Barosu’nun eski başkanlarından Av. Mehmet Erdal Çam ve meslektaşımız Berker Çavdar’ın babası meslektaşımız babası Emekli İcra Müdürü Özcan Çavdar, haince katledildi. Çok acılıyız, üzüntülüyüz. Bir o kadar da öfkeliyiz. Avukatlara yönelik şiddete ‘dur’ demenin, ‘yeter’ demenin zamanı geldi.” dedi. 

Özbek’in ardından basın açıklamasını okuyan Muğla Barosu Başkanı Av. Levent Akgün, avukatlara yönelik saldırıların arttığını dile getirerek şunları dile getirdi;

“Avukatların saldırılarla karşı karşıya kalmalarının nedeni, yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. Münferitmiş gibi görünen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma ve adaletin tecellisine yöneliktir. Avukata yönelik şiddetin temelinde avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleri ile özdeşleştirilmeleri veya savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır. Avukata yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak özel olarak önlem alınması elzemdir. Avukata yönelik şiddette ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir.”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise tek bir kayba dahi tahammüllerinin kalmadığının altını çizerek şöyle konuştu;

“Tek bir meslektaşımızın kılına dahi zarar gelmesi tahammülümüz kalmadı. Artık tüm yetkililere bir çağrımız var. 81 ilde tüm avukatlar bugün aynı şeyi söylüyor. Avukatlar, bu ülkede işkenceye karşı, kötü muameleye karşı vatandaşın yanındaki meslek grubudur. Avukatlar, yurttaşlarımızın adil yargılanma haklarının teminatıdırlar. Avukatlar, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının en vazgeçilmez unsurudurlar. İşte o avukatlar, herhangi bir ilde hunharca katlediliyorlar, hakarete uğruyorlar, tehdit ediliyorlar, yaralanıyorlar. Avukata yönelik şiddet söz konusu olduğunda herkes kafasını kuma gömüyor. Ama en ufak bir sorun yaşandığında da ilk koşulan meslek grubu avukatlar oluyor. Hatta avukata dönük o şiddeti uygulayanın da adil yargılanma hakkını yine mahkemeler huzurunda biz avukatlar sağlıyoruz. Buradan açıkça ifade etmek isterim, avukatlık mesleği sahipsiz değildir. Bugün 81 ildeki barolar ve Barolar Birliği çok önemli bir çağrı yapıyor. Avukatlık mesleğinin sistematik şekilde itibarsızlaştırılması ve cezasızlık politikaları sonucunda uğradığı her gün devam eden şiddete karşı TBMM ve Adalet Bakanlığı’na sunduğumuz önerilerin ivedi şekilde hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”

Muhabir; Hamdi Yörür