Sürekli baþ aðrýsý,yorgunluk,konsantrasyon güçlüðü,sinirlilik hallerini fazlasýyla yaþýyorsanýz ve tatlý ihtiyacýnýzýn arttýðýný hissediyorsanýz geceleri tatlý isteðiniz artýyorsa insülin metabolizmanýzda bir sorun olabilir.Özellikle son dönemde karýn çevresi yaðlanmanýz arttýysa mutlaka hekime danýþmanýz gerekir.
Diyelim ki bu tarz ataklarý çok yaþýyorsunuz bunlarýn üstesinden gelmek yada önlem almak mümkün tabi ki.Böyle bir durumda ilk yapmanýz gereken þey dikkatinizi farklý bir yöne çekerek bu krizi aþmaya çalýþýnýz.baktýnýz ki aþamýyorsunuz o zaman daha masum ara öðünlerle bu ihtiyacý karþýlamaya çalýþýnýz.Eðer bunlar da kesmiyorsa o zaman istediðinizi yapýn ama ilk fýrsatta bu krizi bir daha yaþamamak için gereken profesyonel desteði alýnýz.Temel kan þekeri dengesini saðlama prensibi olarak az ve sýk beslenmeyi öneriyoruz. 3 saat aralýklarla size uygun saðlýðýnýzý bozmayacak ve kan þekeri dengesini saðlayabilecek glisemik yükü düþük olan besinlerden seçiniz.Özellikle en sýk yapýlan hatalardan birisi tek baþýna bir meyve yiyerek bu ihtiyacý baskýlamaya çalýþmaktýr.Çoðu zaman bu tek baþýna yeterli olmaz bu nedenle yanýna bir protein kaynaðý ekleyerek kan þekeri dengenizi saðlamaya çalýþýn.Meyve yanýnda bir su bardaðý süt veya yoðurt,peynir vb. besinlerden birini seçiniz.Doðru ara öðün için atýþtýrmalýk diyet biskuvilerden birkaç adet yiyerek kahve , çay vb. tüketerek durumu kurtarabilirsiniz.
Diyetinizdeki posa miktarý da kan þekeri dengesinde önemlidir.lifli gýdalarý artýrarak bu ihtiyacýnýzý karþýlarsýnýz.Ayrýca kompleks karbonhidrat dediðimiz kepekli makarna ,baklagiller vb tercih ederek de kan þekerinizdeki ani yükselmeyi engellemiþ olursunuz.
Tüm bu önlemleri aldýðýnýzda hala tatlý krizinizi aþamýyorsanýz mutlaka bir hekime danýþýn.
Saðlýkla kalýn...