20 Bin Litre Sıvı Atık Alacak

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), denizlerde oluşabilecek kirliliğin önüne geçmek için 300 bin Euro’luk yatırımla hayata geçirilen YATED-1 isimli sıvı atık toplama teknesini, Bodrum’da suya indirdi.

20 Bin Litre Sıvı Atık Alacak

Tek seferde 20 bin litre sıvı atık toplama kapasitesine sahip, yüzde 100 yerli ‘YATED 1’ isimli teknenin eni 4,20 metre, boyu ise 11,5 metre. Bodrum Ağanlar Tersanesi’nde inşa edilen tekne ilk olarak Hisarönü Körfezi, Göcek Körfezi, Gökova Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Datça’da faaliyet gösterecek. 

Tekne için Bodrum’un İskele Meydanı’nda hizmete başlama töreni düzenlendi. Törene, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Çelikkan, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanı Yarbay Akın Coşkunlar, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Raşit Gödelek ve YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende teknenin faaliyete geçmesine destek veren kişilere teşekkür plaketi takdim edildi. 

YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, tekneyi dernek üyelerinin katkısıyla yaptırdıklarını ifade ederek şöyle konuştu;

“Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği, bizim sektörümüzde faaliyet gösteren ithalatçılar, imalatçılar, üreticiler, parçacıları, firmaları çatısı altında toplayan, sektörü geniş kapsamda bir arada tutan derneğimizdir. Arkamda gördüğünüz tekneyi bütün üyelerin katkısıyla yaptırdık. Bu tekne inşallah yarından itibaren bizim Mavi Vatan sularımızda teknelerden atık toplayacak. Denizlerimizin kirlenmesini önleyeceğiz. Çocuklarımıza, yarınlarımıza temiz bir deniz bırakmaya çalışacağız. Bu tekne çok teknolojik çok da ekolojik bir tekne. Bunu biz yaparken işi bildiğimiz için üzerinde çok çalıştık. Ciddi bir emek var. Bizim yerli gemi inşa mühendisi arkadaşlarımız, genç arkadaşlarımız çalıştılar. Her şeyden önemlisi bu teknede bütün stabilizasyon sistemleri, baş pervanesi, kıç pervanesi, jeneratörü, güneş panelleri. Emerjisini panellerden de alabiliyor. Hepsi var ama en önemli özelliği teknenin 20 bin litre atık toplama kapasitesi var. Bu da oluyor ki şu anda hizmet veren tekneler içerisinde en büyük atık toplama kapasitesine sahip. En teknolojik tekne oluyor.”

Avrupa Birliği fonlarıyla atık alım teknesi sayısını arttırmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Murat Bekiroğlu, ton başına atık için bin 500 TL ücret alacaklarını da kaydederek “Biz kar amacı güden bir dernek değiliz ama bu teknenin 300 bin avroluk bir maliyeti var, 3 tane personeli var ve diğer giderleri var. Konaklaması, barınması, bakım onarımı, mazotu. Biz ton başına bin 500 TL ücret alacağız.” dedi. 

Deniz kirliliğinin tüm Dünya denizleri ve sahil kentleri için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Çelikkan, sıvı atık alım teknesinin faaliyete geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 

Mavi Vatan olarak adlandırılan Türk denizlerinin korunmasının önemine vurgu yapan Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, “Ben bu tekneyi faaliyete geçiren YATED yönetimine teşekkür ediyorum. Gerçekten de önemli bir hizmet. Vatanımıza, toprağımıza, suyumuza hep beraber sahip çıkacağız.” dedi. 

Kurdele kesiminin ardından tekne denize açıldı.