Akbelen Kararı İle İlgili Açıklamalar

İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği ile Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., Milas Akbelen’de yaşanan son gelişme ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Akbelen Kararı İle İlgili Açıklamalar

Milas’a bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda ağaç kesilmesine karşı açılan iki davada İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verildi. "ÇED gerekli değildir" kararı iptal edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği, “İkizköy direndi, mahkeme Akbelen’in çığlığını duydu, yürütmeyi durdurdu. 40 yıldır hayatımızı cehenneme çeviren Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür madeni ocaklarının sahibi, Limak- İçtaç ortaklığındaki YK Enerji, biz İkizköylülerin yaşam kaynağı olan Akbelen Ormanı’nı kömür ocağına dönüştürmeye ve çıkartılacak kömürün santrale taşınması için bir konveyör bant inşasına kalkıştı. Bir yandan da her iki termik santralde devam eden rehabilitasyon çalışmaları ile santrallerin ömrünü bir 25 yıl daha uzatmaya çalışıyorlar. Bu bölgeyi daha da yaşanmaz hale getirecek bu projeler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’den muaf tutuldu. Köylülerimiz Mehmet Oğultürk, Halil İbrahim Demir ve Celal Çoban Muğla Valiliğine başvurarak ÇED süreci işletilmesini istediler. Valilik,santral ve madenlerin ÇED Yönetmeliği’nden önceki tarihte işletmeye alınmasından ötürü ÇED’den muaf olduklarını bildirdi. Bu muafiyetin iptali için Muğla 3.İdare Mahkemesi’nde dava açtık.  Bu davanın görüldüğü sırada, Akbelen Ormanı için kesim kararı çıktığı bilgisine ulaştık. Birkaç aylık yoğun uğraşlar üzerine, kesime yol açacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28.11.2020 tarihli yazısıyla maden açık işletme izni verildiğini öğrendik. Bu iznin iptali için de Muğla 1.İdare Mahkemesi’nde köyümüzün derneği KARDOK olarak dava açtık.

Her iki dava dosyasından davaların başından bu yana yürütmeyi durdurma talebinde bulunduk. 2 yıldır sürdürdüğümüz direniş sayesinde mahkeme çok doğru, çok yerinde kararlar verdi. Bundan sonra hiç kimse ağaçlarımıza dokunamaz.

Başta Milas Kaymakamı ve Muğla Valisi olmak üzere tüm yetkililerin mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalarını, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki rehabilitasyonu, kapasite arttırımı ile ve kömür madenlerindeki genişletme projelerine ilişkin tüm işlemlerin derhal durdurulmasını, Akbelen Ormanı’nı korumalarını ve müdahale edilen doğal ortamların eski haline getirilmesini bekliyoruz.  Ayrıca yaşanan orman yangınlarından sonra,Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Orman Genel Müdürlüğü’ne, Akbelen Ormanı dahil olmak üzere orman ekosistemlerini daraltan ya da yok eden tüm tahsis izinlerini ve kesim programlarını iptal etmeye çağrısında bulunuyoruz. Kömürcü şirket, ormanımızı, tarım alanlarımızı, zeytinliklerimizi, köyümüzü, yani yaşam alanlarımızı terk edinceye dek mücadeleye devam ediyoruz. Akbelen ormanını terk etmiyoruz” denildi.

YENİKÖY-KEMERKÖY ELEKTRİK ÜRETİM VE TİCARET A.Ş.’DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi de yaptığı basın açıklaması ile devam eden süreci ve çalışmaları hakkında kamuoyu bilgilendirmesi yaptı.

1986'dan beri faaliyetini sürdüren Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri'nin bugün 1070 MW kurulu gücüyle Türkiye'de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 2'sini sağladıkların belirten YK Enerji, "Bunun yanı sıra YK Enerji tüm Muğla bölgesi ve ilçelerinin ana elektrik üretim ve dağıtım merkezi olarak ülkemiz ve bölge adına son derece hayati bir görev yapmaktadır" denildi.

Santrallerin 26 Ağustos 2013 tarihinde özelleştirme kapsam ve programına alındığı ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 07 Ağustos 2014 tarihli kararıyla özelleştirildiği belirtilen açıklamada "Şirketimiz tarafından 2.671 milyar ABD Doları bedelle devralınmıştır. Enerji kaynağı yerli kömür olan bu santrallerin hammadde ihtiyacı, bölgedeki kömür havzasından karşılanmaktadır.

Akbelen, santralin kuruluşu itibariyle yapılan maden planları kapsamında, santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak üzere kömür havzası olarak belirlenen bölgede yer almaktadır. Akbelen, aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğü'nün orman gençleştirme planlaması kapsamında yer alan bölgelerden biridir. Bölge, halihazırda '2019 yılı endüstriyel plantasyon alanı' olarak tanımlanmış ve maden faaliyetlerine uygun olarak teslim edileceği tarafımıza bildirilmiştir.

Bir kamu hizmeti olan elektrik üretimi ve madencilik faaliyetleri, 28 Kasım 2020 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan orman izinlerine istinaden 'Görevli Şirket' sıfatıyla yürütülmektedir. Bahsi geçen orman izinleri için ağaçlandırma bedelleri ve yıllık kullanım bedellerinin tamamı, Orman Genel Müdürlüğü hesaplarına zamanında yatırılmıştır. İzne konu orman alanının maden faaliyetlerine uygun şekilde şirketimize teslimi ise Orman İşletme Müdürlüğü'nün sorumluluk alanındadır. Ancak 11 Ağustos 2021 tarihinde Muğla 1. İdare Mahkemesinde Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı açılan davada verilen yürütmeyi durdurma kararı gereği ilgili saha teslim işlemlerinin askıya alınmış olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Şirketimiz, santrallerin işletmesinin devir tarihinden itibaren ilgili yasa ve düzenlemeler tarafından talep edilen sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmek gayreti ile hareket etmektedir. Bu süreci de aynı çerçevede yakından takip ettiğimizi kamuoyunun dikkate sunarız" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca "Ülkemizin yaralarını el birliğiyle sardığımız bu dönemde, yangınların bir an önce kontrol altına alınmasını ve söndürülmesi diler, bu mücadelede canla başla çalışan herkese tekrar teşekkür ederiz" denildi.