Büyükşehirden Açıklama, DSİ'den Tık Yok

Muğla Büyükşehir Belediyesi (MBB), Bodrum’da patlayan ana isale hatları ile ilgili yazılı açıklama yaparak “2012 yılında Devlet Su İşleri tarafından yapılan ve bilirkişi raporuyla hatalı imalat olduğu belirlenen ana ishale hatları resmi olarak Büyükşehir Belediyemiz ve MUSKİ tarafından devralınamamış olup, yalnızca vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla bakım ve onarımları hızla yapılmaktadır.” denildi.

Büyükşehirden Açıklama, DSİ'den Tık Yok

Su kesintileri, Bodrum Yarımadası'nda yaşayan yüzbinlerce vatandaşın en büyük sorunlarının ilk sırasına oturarak şikayetlere konu olurken, 2012 yılında DSİ tarafından yapılan su ana isale hattındaki 3 binin üzerindeki patlama; ilave su kesintilerine, günlük hayatın önemli ölçüde aksamasına ve milyonlarca liralık milli servetin kaybedilmesine neden oluyor.

Vatandaşı çileden çıkaran ve günlük hayatını perişan eden sorunla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi ile MUSKİ eleştirilerin odağında yer alırken, imalatı hatalı malzeme ile yapmakla suçlanan DSİ cephesinde ise büyük bir sessizlik hakim. Başka bir kaç ilde, bu tür altyapı çalışmalarında uygun olmadığı bilirkişi raporları ile tescillenmiş CTP ile yapılan hatları değiştiren DSİ'nin, Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum'da yaşanan bu rezaletle hiç ilgisi yokmuş gibi davranması da tepkilere neden oluyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan son yazılı açıklamada, son günlerde sık sık patlayan hatlarla ilgili açılan davaya istinaden 2 Aralık 2020 tarihinde bilirkişi incelemesi yapıldığı ve bilirkişi raporunda açık olarak yapılan imalatın ve kullanılan malzemelerin uygun olmadığı belirtildiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Son günlerde kamuoyuna sıkça konu olan Bodrum DSİ hatları ile ilgili kamuoyunu bir kez daha bilgilendirme gereği doğmuştur. Halen kullanılmakta olan CTP ana isale hatları 2012 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılarak işletmeye alınmıştır. 2014 yılında Muğla’nın Büyükşehir statüsüne alınması üzerine söz konusu hatların MUSKİ Genel Müdürlüğüne devri gündeme gelmiş ve işlemler başlamıştır. Ancak bu süreçte MUSKİ tarafından yapılan incelemeler sonucunda; planlama esnasında nüfus ve su ihtiyacı tespitlerinin hatalı olduğu, projelendirme esnasında hatalar yapıldığı, basınç ve trafik yüküne dayanıklı olmayan ayrıca, DSİ’nin kendisinin yayımlamış olduğu genel teknik şartnameye dahi uygun olmayan boru seçimi yapıldığı ve imalatların fenni usul-esaslara uygun şekilde yapılmadığı belirlenerek hattın devralınacak durumda olmadığı gerekçesiyle gerekli yazışmalar ve hukuki süreç başlatılmış ve kesin kabulün yapılmaması gerektiği defaten resmi yazı ile DSİ’ye bildirilmiştir. 

Açılan davaya istinaden 2 Aralık 2020 tarihinde bilirkişi incelemesi yapılmış ve bilirkişi raporunda açık olarak yapılan imalatın ve kullanılan malzemelerin uygun olmadığı belirtilmiştir. Süreç içerisinde Büyükşehir Belediyesi veya MUSKİ’nin kusurlu olduğuna dair herhangi bir bilgi, belge veya rapor bulunmamaktadır. Hukuki süreci devam eden ana ishale hatları için bugüne kadar MUSKİ tarafından Devlet Su İşlerine 92,03 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir. 

Sonuç olarak; Bodrum’da 2012 yılında Devlet Su İşleri tarafından yapılan ve bilirkişi raporuyla hatalı imalat olduğu belirlenen ana ishale hatları resmi olarak Büyükşehir Belediyemiz ve MUSKİ tarafından devralınamamış olup, yalnızca vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla bakım ve onarımları hızla yapılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımızla.”

Öte yandan sorumlusu kim olursa olsun, ülkeye milyarlarca dolar döviz kazandıran Bodrum gibi bir turizm merkezine ve yarımadada yaşayan yüzbinlerce vatandaşa yaşatılan bu sorunun ortak bir akıl ve işbirliği ile acilen ve kalıcı olarak çözülmesi gerekiyor.