Deniz Hıyarı Avı Serbest Bırakıldı

Genellikle Ege ve Akdeniz'de yaşayan ve 4 yılda bir hasadına izin verilen deniz hıyarı (patlıcanı) avının, yaklaşık bir ay önce uygulamaya konulan karar ile yasal hale getirilmesinin ardından, Turgutreis açıklarında çok sayıda tekneden av yapıldığı görüldü.

Deniz Hıyarı Avı Serbest Bırakıldı

Alınan bilgiye göre, geçen ay alınan bir kararla Bodrum'un da içinde bulunduğu sularda, Muğla İl Tarım Müdürlüğüne başvurulup, alınacak izinle deniz hıyarı avı yapılabiliyor. Deniz biyoçeşitliliğinin vazgeçilmezleri arasında yer alan ve denizi temizleyen canlı olarak bilinen deniz patlıcanı, deniz dibi temizliği açısından önemli bir yere sahip. Avlanılan patlıcanların Uzakdoğu mutfağında önemli bir yeri var. Ekonomik değeri yüksek olan ürünün Uzakdoğu'ya ihraç edildiği öğrenildi.

Turgutreis açıklarında avlanıp limana yanaşan teknelere, limandan transferin yasak olduğu gerekçesiyle Sahil Güvenlik Ekipleri uyarıda bulundu. Balıkçıların daha sonra transferin yasak olmadığı bir noktadan ürünlerini karaya çıkardıkları öğrenildi. 

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Derisidikenliler familyasına mensup omurgasız bir canlı çeşidi olan deniz patlıcanı, Çin mutfağının vazgeçilmez bir parçası. Yemeklerde kullanımının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan deniz patlıcanına deniz hıyarı da denir. Çin tıbbında yorgunluğa, iktidarsızlığa ve eklem ağrılarına iyi geldiği inanılan deniz patlıcanı, yüksek protein kaynağı olduğu için uzakdoğu ülkelerinde rağbet görüyor.

Genellikle Ege ve Akdeniz'de yaşayan bu canlıların izinsiz avlanması yasak ve 4 yılda bir hasadına izin veriliyor. Yakalanan deniz patlıcanları çeşitli işlemlerden geçirilip dondurulduktan sonra genellikle Güneydoğu Asya ve Avustralya'ya ihraç ediliyor. Ürünün ihraç fiyatının 5-25 dolar arasında olduğu biliniyor.
 


Haber: Ali Peltek