Denize Dolguya Hapis Cezası Verildi

Bodrum’da 4 yıl önce denizin doldurulması ile ilgili açılan davada emsal niteliğinde karar verilerek, bir inşaat sorumlusunun 3 yıl hapis cezası ile cezalandırıldığı ortaya çıktı.

Denize Dolguya Hapis Cezası Verildi

İlçede yürütülen inşaat çalışmalarında denizden yer kazanmak için denize yapılan dolgular ve kıyı kenar çizgisine müdahaleler tepkilere neden oluyor. Çoğunlukla idari cezaların verildiği dolgularla ilgili adli makamlar tarafından emsal niteliğinde bir karar verildi. 

DENİZE YAPILAN DOLGU YARGIYA TAŞINDI

Yalıkavak Tilkicik Koyu’nda Aksoy Holding'in sahibi olduğu "Epique Island" adlı süper lüks projede marina yapmak amacıyla denizin doldurulması tepki çekmişti. 2015 yılında başlayan ve 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da denizden bizzat incelediği ve bazı bölümleri kaçak olduğu gerekçesiyle yıkılan proje tepkilerin odağındaydı. Bodrum’daki çevreciler, inşaat alanından çıkarılan hafriyat atıklarının Tilkcik Koyu’na dökülerek koyun kirletildiği iddiasıyla yargıya taşımıştı. 

75 müstakil villa, 50 suitli butik otel projesini yapan şirket koya Yat Limanı projesi için başvurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başlangıçta projeye ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. Bölge sakinlerinin açtığı dava üzerine Muğla 2. İdare Mahkemesi 2018 yılında bakanlığın kararını iptal etti. Bölge sakinleri bu mahkeme kararı üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan projenin iskele ve kıyı düzenlemesi amaçlı büyük ve küçük ölçekli imar planlarının da iptal edilmesini istedi. Turizm Bakanlığı bölge sakinlerinin itirazlarını dikkate alarak planların iptaline karar verdi.

3 YIL HAPİS CEZASI

Tüm bu tartışmalı süreç içerisinde firma inşaat faaliyetinden çıkan hafriyatı denize ve kıyıya dökmeye devam etti. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da müdahil olduğu hukuki süreç başladı.

Bodrum Adliyesi’nde 3 yıl süren yargılamada bilirkişi incelemeleri yapıldı. Yargılama sonucunda inşaat sorumlusu bir kişi hakkında “Kıyı kenar çizgisinin bilerek ve isteyerek hafriyatla doldurulduğu, hafriyat atıklarının deniz içerisine de döküldüğü, bu atıklar ile doldurulan kıyı kenar çizgisi ile arazi kotunun yükseldiği ve bu durumun deniz canlılarına zarar verebileceği ve kalıcı etkiye neden olduğunun tespit edildiği” gerekçeleriyle 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.

Davada sanık hakkındaki hapis cezasının hükmün açıklanması geri bırakıldı.