Ege Fısıltıları Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Akademisyen Nusret Algan’ın “Ege Fısıltıları” isimli seramik sergisi, Bodrumlu sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Ege Fısıltıları Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Başkanı Doçent Nusret Algan, Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi’nde sergi açtı. 20 eserden oluşan sergisi ile ilgili Kent Haber’e konuşan Algan, 20 yıl önce formu bıraktığını plaka yönetimle yüzey aplikleri çalıştığını dile getirerek şöyle dedi;

“Bütün çalışmalarımda kullandığım materyal mümkün olduğu kadar ince. Çok zorluyorum çamuru ve 0.5 kalınlıkta şekillendiriyorum. Bir plaka açıyorum ve ardından özellikle orta kısmından heykelleştiriyorum parçayı. Dikkat ederseniz dış kısım tamamıyla bir resimler havası vardır, fakat göbeğe gelindiğinde bu heykelleşip 3 boyutlu hâle gelir. Şimdi bunun etkisi nedir? Bunu bir form olarak alıp da koyabilirsiniz, fakat bu duvarda çok daha güçlü bir etki oluşturur. Ben Bodrum’a şunun için geldim; böyle bir sergiyi ben Mersin’de de açmıştım ‘Akdeniz’ adı altında. Bu sefer Ege’yi çalışalım dedik. Ege’de etki neydi? Ege’nin kıyıları çok daha girifttir Akdeniz’e göre değil mi? Orada mümkün olduğu kadar yuvarlaklar vardır, düz hatlar vardır, Toroslar vardır. Ege’nin o girift havasını vermeye çalıştım ve Ege’nin denizlerinin dalgalarını mümkün olduğu kadar ritimsel olarak anlatmaya çalıştım. Yine göbekte topladım o yükseltileri. Çok ince çalışmalar, çok kırılgan çalışmalar ve resimsel çalışmalar ve bunların hepsi duvar apliği olarak yapıldı, düşünüldü. Resimsel bir yanı da vardır, soyut bir anlatımı vardır.”

Sergideki 20 çalışmanın hepsini yaklaşık 2 ay içerisinde tamamladığını söyleyen Algan, 
“Çok sıkı çalışmak gerekiyordu. Bir de bunları teknik olarak iyi çözümlemeniz gerekiyor, iyi kurutmanız gerekiyor. Çünkü çok kolay çatlayabiliyorlar. 0.5 kalınlıktaki bir çamuru çok sert kurutursanız ani kurutmalarda kırarsınız. Bunun için de mümkün olduğu kadar zamana, 10 güne yayarak kurutuyoruz ve ilk pişirimden sonra sır işlemine giriyor. Sır işleminde de mümkün olduğu kadar doğaçlama sırrı püskürtmüyorum mümkün olduğu kadar farklı farklı şekilde gerek fırça atarak, gerekse dökerek farklı farklı etkileri yakalamaya çalışıyorum. Dalgaların ritimsel hareketleri ve belli yerlerdeki dokunuşlarını mümkün olduğu kadar elimle gezdirerek yapmaya çalışıyorum. Gördüğünüz gibi bazı yerlerde köpürmeler oluyor. Bu parçanın biraz daha artistik olmasına katkıda bulunuyor, daha güçlü bir etkileşimde oluyor. Bunun dışında parçalar 20 tane getirildi fakat tabii ki 40 tanelik bir sergiden seçilip getirildiler.” dedi. 

Sergi, 1 Ağustos tarihine kadar ziyaret edilebilir.