Ege Kıyılarına Kadar Geldi!..

Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e gelen zehirli deniz kestanesi, Ege kıyılarına kadar ulaştı.

Ege Kıyılarına Kadar Geldi!..

Hint Okyanusu ve Kızıldeniz kökenli birçok canlı türünün küresel ısınmanın da etkisiyle, deniz taşımacılığı yapan büyük gemilerin sintinelerinde kuzeye, Akdeniz’e göçü sürüyor. Ege ve Akdeniz kıyılarında son yıllarda görülen zehirli aslan balığı, balon balığı ve daha birçok yabancı türün ardından, zehirli uzun dikenli deniz kestanesi de görülmeye başlandı. 

İlk olarak Akdeniz’de görülen ve zehirli dikenleri 30 santimetreye kadar uzanan zehirli deniz kestanelerine deniz suyu sıcaklıklarındaki artıştan dolayı Ege kıyılarında da rastlanmaya başlandı. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 8-10 yıl önce göç ettiği belirlenen deniz kestanesinin dikenlerinin alerjisi olan kişiler için riskli olabileceğini ifade etti. Tropikal bir tür olan deniz kestanesinin İsrail, Lübnan ve Mısır kıyılarında da görüldüğünü aktaran Gökoğlu, dikkatli olunması, görüldüğünde temastan kaçınılmasının altını çizdi. 

Bu canlının kayalık bölgelerde daha sık görüldüğünü belirterek "Falezlerde denize girenler özellikle deniz ayakkabısı giymeye özen göstersin. Dikenlerinin uzun olması, uzaktan da zarar verici etki yaratabilir. İllaki kayaya yaklaşmanız ve üzerine basmanıza gerek yok. Yanından geçerken de dikenler size dokunabilir ve zarar verebilir. Sualtında bu canlıyı görenler, bir sopa ile dürtüp kabuğunu kırabilir. Öldürmek popülasyon hızını yavaşlatacaktır. Kabuğu kırılan bir deniz kestanesi dakikalar içinde diğer canlılara yem olacaktır" ifadelerini kullandı.