KOBİ Bodrum Programı Başladı

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) destekleriyle, Kent TV ekranlarında Kobi Bodrum programı başladı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yayınlanan ilk programın konukları ise Bodrum Ticaret Odası 9 No’lu Yat-İmalat İşletmecilik ve Su Sporları komitesi oldu. BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan ve Meclis Üyesi/ 9 No’lu Komite Başkanı Halil Durmaz’ın katıldığı programda sektöre yönelik sorunlar, çözüm önerileri ve sektörün geleceği masaya yatırıldı. Gazeteci Ayhan Ongun’un sunumuyla gerçekleşen programda Bodrum’un kültürüne en yakın sektörlerinden birinin Yat İmalat İşletmecilik olduğuna dikkat çekildi.

KOBİ Bodrum Programı Başladı

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Ağan sektörün ekonomideki payına değinerek ortalama 230 üyesi ile yat imalat ve işletmeciliğin en az üyeye sahip sektörlerden biri olmasına rağmen ödenmiş sermayesi en yüksek olan sektör olduklarına dikkat çekti.

Ağan 2008 yılı öncesinde bir yılda 28 metre ve üstü 61 yatın suya indirildiğine dikkat çekerken bu ivmenin 2008 yılındaki küresel krizin ardından düşmeye başladığını ve artık yılda 10-11 kadar yatın ancak suya indirildiğine işaret etti. “Bu İçmeler’in başarısızlığı değil. Krizin ardından sektör 10 yıldır toparlayamadı. Bodrum, İstanbul ve Antalya’nın hep gerisinde kaldı” diyen Ağan, bu sorunu hep sorguladıklarını ve çözüm arayışında oldukları belirtti.

“MARİNA VE LİMANLAR YAPILMADIKÇA BİZ DENİZCİLİKTEN UZAKLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.”

Ağan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Çok önemli diğer bir sorunumuzda yarımadadaki yat bağlama kapasitesinin yetersizliği. Marina ve limanlar yapılmadıkça biz denizcilikten uzaklaşmaya devam edeceğiz çünkü kapasitesi zaten az olan bir yerin bağlama ücreti de çok yüksek olacak. Çok daha fazla bağlama kapasitesine ihtiyacımız var ve bunu acil olarak arttırmamız gerek. Biz BODTO olarak İMEAK DTO Bodrum Şubesi ile birlikte yeni bir liman projesi geliştirdik. Bodrum Belediyesi, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bodrum Denizciler Derneği’nin de desteği ile Bodrum Liman A.Ş kuruldu. 2023 yılının ilk çeyreğinde bu projemizi Ankara’ya sunmayı planlıyoruz. Bu yeni liman projemiz 350 yat kapasiteli olacak. 300 kadar 20 m civarı yat iç kısımda, 20 m ve üstü 50 kadar yatta dış kısımda bağlayabilecek. Ekolojik etkileri azaltmak için de bu projede hiç dolgu kullanmayacağız; tamamen kazıklar üzerine kurulu bir proje olacak. Umarım bu liman projesini hayata geçirebiliriz.”

BODRUM’DA ÜRETİLEN YENİ NESİL TİRHANDİLLERİN DÜNYADA BAŞKA EŞİ BENZERİ YOK

Bodrum cup ve tirhandil cup yarışlarına da değin BODTO Başkan Yardımcısı yarışların yat imalatına da çok büyük katkısı olduğuna değindi. Yarışlar vesilesi ile BODTO tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan tirhandillerin manevra kapasitesi ve denize uygunluğunun hem yurt içinde hem de yurt dışında dikkat çekmeye başladığının altını çizen Ağan, modern tirhandillerin dünyada sadece Bodrum’da üretildiğine dikkati çekti.

Ağan “Ben alaylı bir babanın mektepli çocuğuyum Gemi İnşa mühendisliği okudum. Günümüzde sektördeki önemli problemlerden biri de artık usta çırak ilişkisinin azalması. Bunun birçok nedeni var tabi.” derken MSKÜ Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nun İçmeler bölgesinde yer alması için birçok girişimde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını da hatırlattı. 2023 yılından umutlu olduklarına da dikkat çeken Ağan yat üretimine talebin devam edeceğini beklediklerini belirtti.

HALİL DURMAZ: “YAT İMALATI ORGANİK BİR SEKTÖR”

Meclis Üyesi / 9 No’lu Komite Başkanı Halil Durmaz ise İçmeler bölgesinin organik gelişmiş bir sanayiye ev sahipliği yaptığına değinerek, “İçmeler ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmiş bir üretim alanı. Bizler de bu yapıyı sürdürüp ileti taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

Durmaz sektörün talebe göre şekillendiğine değinirken süreklilik arz edemediklerinin altını çizdi. İstihdam sorununa da işaret eden 9 No’lu Komite Başkanı buna karşın BODTO olarak İMEAK DTO Bodrum Şubesi ile işbirliği halinde çözüm arayışında olduklarını söyledi.

Pandeminin yat charterlarına olan talebi arttırdığına da değinen Durmaz, mavi yolculuğun yat üretiminde de bir dönem noktası olduğunun altını çizdi.

BODTO girişimleri ile kurulan Bodrum Deniz Müzesi, Venüs katı atık toplama teknesi, çalışanların konuklama sorunu, mavi yolculukta değişen turizm anlayışı da Kobi Bodrum programında gündeme alınan konular arasındaydı.

İŞLETMELERE TAVSİYELER

Programda turizm ve turizme bağlı tüm sektörlerin pamuk ipliğine bağlı olduğuna değinilirken işletmelere maliyet muhasebelerini çok iyi yapmaları tavsiyesinde bulunuldu. Sektördeki işletmelere çağrıda bulunan BODTO yöneticileri üyelerin her türlü sektörel sorunları için projeler geliştirmeye hazır olduklarına dikkat çekerek üyelerin Odaya taleplerini iletmelerini istediler.

3 ay sürmesi planlanan programa her hafta farklı bir meslek komitesinin konuk olacağı belirtildi.