ÖKSÜZ BAYKUŞA SAHİP ÇIKTILAR...

Yuvasından düşen baykuş yavrusu, korumaya alınarak, özel yapılan tüneğinde hayvanseverlerin...

ÖKSÜZ BAYKUŞA SAHİP ÇIKTILAR...
Yuvasından düşen baykuş yavrusu, korumaya alınarak, özel yapılan tüneğinde hayvanseverlerin ilgisi eşliğinde etle besleniyor.

Bodrum’a bağlı Güvercinlik Mahallesi’ndeki yuvasından düşen yavru orman baykuşu, hayvansever vatandaşlar tarafından bulunarak veterinere götürüldü. Güllük Mahallesi’ndeki Veteriner Hekim Hüseyin Turgay İhtiyaroğlu’na teslim edilen ve henüz uçamayan sevimli yavru baykuş klinikte bakıma alındı. 18 gündür veteriner kliniğinde özel ilgiyle bakılan yavru baykuşa çıkardığı ses yüzünden ‘Tak’ ismi verildi.

Çevredeki vatandaşların gözdesi haline gelen baykuşu, demirden yaptırdığı özel tünekte gözlemden geçiren İhtiyaroğlu, yavrunun genel durumunun iyi olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Baykuşlar küçük kemirgen ve sürüngenlerle beslenen yırtıcı bir kuş türüdür. Bu kuş, çiftçilerin hasatlarına zarar veren kemirgenleri yediği için doğal yaşamdaki önemi oldukça fazladır. Bana getirilen yavru baykuşu, genel bir sağlık kontrolünden geçirdik. Ona özel yaptırdığım tünekte, bakmaya başladım. Günden güne kliniğe gelen herkesin gözdesi haline geldi. Şuan et ile beslediğim yavrumuzu, uçma yetisini kazandıktan sonra getirildiği Güvercinlik civarında bir yere bırakmayı düşünüyorum.” diye konuştu.

Güllüklü hayvanseverlerden biri olan Yeşim Ağçay ise Tak ile ilgili şunları söyledi;

"Yolumuz düşünce geliyoruz buraya. Seviyoruz bu baykuşu ve özlüyoruz. Gitmesini çok istemiyoruz ama doğada da yaşaması gerekiyor. Öyle yapacak bir şey yok yani ayrılacağız. Hüseyin’in işleri açıldı gören geliyor" diye konuşarak duygularını anlattı.

Babasının da geçmiş yıllarda kanadı kırık bir atmacaya baktığını anlatan İhtiyaroğlu, yavru baykuşa çok alıştıklarını ancak bu tip yabani hayvanların yerinin doğal yaşam olduğunu söyledi. Doğal ortamından mahrum bırakılan canlıların ciddi sağlık problemleri yaşadığına dikkat çeken İhtiyaroğlu; "Yabanıl hayvanların yeri doğal yaşam ortamıdır" dedi.

Kısa sürede yavru tüylerini atarak gelişmeye başlayan yavru orman baykuşunun avlanma içgüdüsü de günden güne ortaya çıkmaya başladı. Klinikteki oyuncak fareyi tıpkı bir av gibi ısırıp pençeleyen baykuş, doğal yaşama hazırlanıyor. Yırtıcıların doğuştan gelen avlanma içgüdüleri olduğunu belirten İhtiyaroğlu, baykuşun gösterdiği gelişimin önemli olduğunu belirterek, yavrunun doğal yaşama bırakıldıktan sonra güçlük çekmeyeceğine inandığını söyledi.