Sigara Bırakma Eğitimi Verildi

Dünya’da en yaygın görülen kanser türlerinden akciğer kanserine yüksek oranda, tütün ve tütün ürünleri neden oluyor. Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğünce Aydem personeline akciğer kanseri ve sigara bırakma eğitimi verildi.

Sigara Bırakma Eğitimi Verildi

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı 2020 yılı verilerine göre dünya genelinde yılda 19 milyon kişi kanser tanısı alıyor. Yaklaşık 10 milyon kişi bu sebeple hayatını kaybediyor. Hastalık; cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir.

Dünya’daki en yaygın kanser türlerinden olan akciğer kanseri, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu nedenlerden belki de en önemlisi zararlı alışkanlıklar. Akciğer kanserine, yüksek oranda, tütün ve tütün ürünleri neden oluyor. Yalnızca içenler değil, pasif içicilik de risk altında olmanıza neden oluyor.

Akciğer kanseri; yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik, beyin vb. gibi) hasara yol açarlar.

Akciğer kanseri risk faktörlerinin en büyüğü tütün ve tütün ürünleri kullanımı. Sigara kullanımı, akciğer kanserinin en sık görülen nedeni olarak ortaya çıkıyor. Günlük içilen sigara sayısı, sigara içme süresi, erken başlama yaşı, dumanı derin çekme ve katran miktarı ile kanser gelişme riski artar. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’den fazla kanser oluşumuna neden olan madde olduğu biliniyor. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalınması da akciğer kanseri riskini arttırıyor. 

Akciğer kanseri hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebiliyor. Sigaranın bırakılması durumunda akciğer kanseri olasılığı zamanla azalmakta ve sigara bırakıldıktan 10-20 yıl sonra hiç içmemişlerin düzeyine yaklaşmakta. 

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilmeyebilir. Akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda belirtiler tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir.

Tümörün kendisinin ve göğüs içi yayılımına bağlı en sık belirtiler; geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları. 

TANI NASIL KONULUR?

Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle görülen hastalara öncelikle bilgisayarlı tomografi çekilir. Elde edilen üç boyutlu görüntü ile kitleye nasıl ulaşılabileceğine karar verilir. Hastadan ya tomografi rehberliğinde ya da bronkoskopi dediğimiz ince bükülebilir bir tüple akciğerine ulaşılarak iğneyle parça alınır. Gerekli görüldüğü takdirde farklı görüntüleme tetkikleri de yapılabilir.

TEDAVİ

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içeriyor. 

İLÇE SAĞLIK’TAN SİGARA BIRAKMA EĞİTİMİ

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı çerçevesinde bir etkinlik gerçekleştirildi. Sağlıklı Hayat Merkezi’nin eğitim salonundaki sigara bırakma eğitimine Bodrum ve Milas AYDEM personelleri katılırken akciğer kanseri ve sigara bırakma konularında bilgilendirmeler yapıldı. Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yurdagül Sınmaz ve sigara bırakma poliklinik doktoru Gültekin Fidan’ın birlikte yaptığı sunumda sigaranın akciğer kanserine etkisi, zararları, kanser ve sigara bırakma polikliniği hakkında bilgiler aktarıldı.