YAZMA ATÖLYESİNE BÜYÜK İLGİ

Anadolu'da tarihi çok eskilere giden "yazmacılık" sanatının en önemli temsilcilerinden...

YAZMA  ATÖLYESİNE BÜYÜK İLGİ
Anadolu'da tarihi çok eskilere giden "yazmacılık" sanatının en önemli temsilcilerinden biri olan dünyaca ünlü ressam, şair Bedri Rahmi Eyüboğlu ile eşi Eren Eyüboğlu ve ömrünü yazmacılığa vererek yazmacılığı bir aile geleneği haline getiren oğlu Mehmet Eyüboğlu'nun vefatından sonra bu geleneği sürdüren Kanadalı eşi Hughette Eyüboğlu'nun Bodrum Marmara Kolejindeki "Eyüboğlu Yazmaları Atölye Çalışması" büyük ilgi gördü.

Hughette Eyüboğlu Ağustos ayında Bodrum Dereköydeki Atölye Tonzos'da "Eyüboğlu Yazma Şenliği"ni organize eden Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü mezunu olan 43 yaşındaki evli 1 çocuk annesi Tunca Saner ile birlikte Bodrum Marmara Kolejinde 23 Kasım 2010 Salı günü yazma üzerine bir Atölye çalışması yaptırdı.

Sabah 8 kişi, öğleden sonra 16 kişi toplam 24 kişi çalışmalara katıldı. Dev ekranda yazmanın gelişimini anlatan bir slayt show'dan sonra çalışmalara başlandı. Strafor kalıplarla çalışıldıktan sonra özel yazma boyası ile bütün katılanlar yazma baskısı yaptılar. Özellikle balık, kaftan motifleri büyük ilgi çekti. Bu çalışmalara Bodrum Marmara Koleji öğrencisi Coşku'da katıldı.

Hugette Eyüboğlu Bodrum Gümüşlük yolu üzerindeki Dereköyde bulunan Atölye Tonzos'ta Tunca Sanerin yönetiminde bir yazma atölyesi açılarak yazmalar üretileceği, bu işe meraklı olanlara yazma dersi verileceği ve bu atölye çalışmasının da bu husustaki çalışmaların öncüsü olduğununu söyledi.

Yazma geleneğini 43 yıldır Türkiye’de yaşatan Eyüboğlu ailesi yok olmaya yüz tutan yazma sanatının tek temsilcisi olarak bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. İstanbuldaki Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazma atölyesinde Mehmet Eyüboğlu'nun talebeleri tarafından hazırlanan bir eşi daha olmayan el emeği ürünler Bodrumda da yapılan "Eyüboğlu Geleneksel Yazma Şenlikleri" ile sergilenerek satışa sunuluyor. Büyük bir medeniyetin izlerini taşıyan yazmalar, yemeni ve başörtüsü olmaktan çıkıp modernize edilerek yastık kılıfı, masa örtüsü, yatak örtüsü, peştamal, pareo, elbise olarak günlük yaşantımızın içinde yer alıyor.

“Ben, bu yazmaları yaparken yaşasınlar diye onlara kendi gözyaşlarımı katıyorum” diyen Eyüboğlu'nun yazmaları daha çok seneler üretilecek.