Amatör Balıkçının Oltasına Takıldı

Bodrum’da amatör balıkçının oltasına, denizlerimizde pek sık görülmeyen, bir buçuk kilo ağırlığında vantuz balığı takıldı.

Amatör Balıkçının Oltasına Takıldı

Akyarlar Aspat Koyu önlerinde teknesinde balık avlayan Ergun Alp’in oltasına bir balık takıldı. 30 metre derinden balığı güçlükle tekneye çeken Alp, 90 santimetre boyunda, bir buçuk kilo ağırlığındaki vantuz balığını görünce şaşkınlık yaşadı. 

Kent Haber’e konuşan Ergun Alp, “Ben hep denizle iç içeyim. Memleketim Kuşadası, 2007’den beri burada yaşıyorum. Haftada 2-3 gün teknemle balığa çıkarım. Bugün de Aspat Koyu önlerine mercan avlamaya gittim. Bir süre sonra tavuk eti taktığım oltaya bir balık takıldı. İlk yakalandığında fazla kafa vurmadı ama yukarı çekmeye başladıkça sert kafa vurmaya başladı. Balığı tekneye çektiğimde şok oldum. 61 yaşındayım, hayatım denizde geçti. Daha önce hiç böyle bir balık tutmadım. 90 santimetre boyunda, bir buçuk kilo ağırlığında. Bu balık bu denizlere nasıl geldi bilmiyorum.” dedi. 

Vantuz Balığı Nedir?

Vantuz balığı, bir okyanus balık türüdür. Kılavuz balığı olarak da bilinir. Bilimsel adı ise echeneis naucratestir. Kafasının üzerinde bulunan vantuzlardan dolayı bu isme sahiptir. Vantuzlar adeta, çizgili ve tırtıklı bir görüntüyü andırır.

Nerelerde Yaşar ve Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Vantuz balıkları, kafa kısmında bulunan vantuzlar sayesinde köpek balıklarına, kaplumbağalara, memeli deniz canlılarına hatta gemilere dahi yapışarak çok uzun mesafelerde yolculuk edebilme özelliğine sahiplerdir.

Zararsız ve aynı zamanda zehirsiz bir balıktır. Ancak yine de eti tüketilmez. Dolaşmayı seven bir balık türü olduğu için bütün denizlerde ve okyanuslarda görülebilir. Genel olarak tropikal bölgelerde görülmektedir. Koyu renklidir. Kendi üzerinde yer alan canlılar ile ve yapıştıkları alanda yer alan parazitleri, besin artıklarını tüketerek beslenir. Kafa kısmında yer alan vantuzları aynı zamanda yüzgeçleridir. Yapışmasından dolayı yapışkan balık olarak da bilinir.