Aslan, Aklın Keşfi’ni Anlattı

Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmen Prof. Dr. Ahmet Arslan, Ara Boyutlar Grubu’nun düzenlediği Aklın Keşfi” başlıklı söyleşide okurları ile buluştu.

Aslan, Aklın Keşfi’ni Anlattı

Bodrum’da 10 yıldan beri toplantılar düzenleyen Ara Boyutlar Grubu, Prof. Dr. Ahmet Aslan’ı konuk etti. Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Aklın Keşfi” başlıklı söyleşiye yazarın çok sayıdaki okuru katıldı. Aslan, “Ben felsefe tarihçisiyim. Yani felsefenin tarih içerisindeki gelişmesi, filozofları, problemlerini, eserlerini anlatan biriyim. Benim filozof olma gibi bir iddiam yok. Ben özellikle de İslam felsefesi tarihçisiyim.” dedi. 

Söyleşinin başlığı olan “Aklın Keşfi” ile ilgili ne ifade etmek istediğini Ahmet Aslan, şöyle devam etti:

“Bu Aklın Keşfi derken benim kastettiğim aklın yaptığı keşifler değil. Aklın kendisinin tarihte keşfedilişi. Bu, benim bulduğum isim de değil. 1940’larda Bruno Snell isimli filolog bir Almanın yazdığı bir kitaptan alınma bir isim. Ben de kitabımı yazarken ondan çok yararlandım. Adamın temel tezi şu; aklı, Yunanlılar keşfetti. Tabi bu kadar basit değil, söylemek istediği şey, insanın doğasının akıl olduğunu, insanın özünü aklın teşkil ettiğini Yunanlılar keşfetmiş. İnsanın doğası diye bir şey var. Adam, tezlerini temellendirmek için kitapta özellikle Sokrates öncesi ama Sokrates dahil Yunan edebiyatından yazarlar alır. Yani önce Homeros destanlarında insan nasıl bir varlık olarak tasvir edilmiş? Bu destanlardaki kahramanlar insan gibiler. Ama bunların dünyalarında akıl nasıl bir rol oynuyor? Daha doğrusu, buradan hareketle Yunan mitolojisini inceler. Çünkü orada tanrılar ile insanlar arasında ilişkiler var. Orada tanrılar ile kahramanlar arasındaki ilişkiler, emir kumanda ilişkiler değil. Orada tanrılar insanlarla onları seviyelerine, akıllarına, mantığına, makuliyetine dayanarak ikna etmeye çalışırlar. Bu çok önemli bir şey. Bu inanılmaz bir şey.”

Söyleşi, yaklaşık 2 saat sürdü.