Avukatlardan 8 Mart Açıklaması

Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Avukatlardan 8 Mart Açıklaması

Öğle saatlerinde Bodrum Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasını Av. Ceren Cansu Sayın okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü için buradayız. Kazanana kadar bitmeyecek olan varoluş mücadelemiz için buradayız. Bu yıl da 8 Mart’a, kadın cinayetleri, savaşlar, geçtiğimiz yıl yaşanan depremin bitmek bilmeyen yıkıcı etkileri, kazanılmış haklarımıza saldırılarla giriyoruz. Yalnızca 2023 yılında resmi olmayan verilere göre 403 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Üst üste iki gün içinde 9 kadın etkin uygulanmayan uzaklaştırma kararlarına rağmen katledildi. 

Eşit yurttaşlık hakkımızı güvence altına alan laiklik ilkesine yapılan saldırılar sokaklardan mahkeme salonlarına taşmış durumda. Kadın düşmanları şeriat taleplerini adliyelerde haykırarak ifade etmeye cüret ettiler. Kadın meslektaşlarımızın etek boyuna müdahale eden hakimle adliye koridorlarında şeriat sloganları atanları birbirinden ayırmak maalesef bugün mümkün görünmüyor. 

Kadınlar bir yandan yaşam haklarını korumak için mücadele ederken diğer yandan derin yoksullukla, barınma haklarına erişimlerinin engellenmesiyle mücadele etmeye çalışıyor. Bütün bunların karşısında iktidar kadınların nafaka hakkına, tazminat hakkına saldırarak bizleri, kadınları şiddet gördüğü, bakım emeklerinin sömürüldüğü, varlıklarının tanınmadığı, özel alanlarının gasp edildiği “aile”lere hapsetmek üzere yeni hukuk politikaları üretmeye devam ediyor. 

Bizler Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Muğla Barosu’ndan kadın avukatlar olarak; Kadınların adalete erişim ve adil yargılanma hakkını savunmaya, eşit yurttaşlık haklarımızı korumak üzere Laiklik için mücadele etmeye, erkek şiddetinin sistemli saldırısı altında; cinsiyetçiliğe, transfobiye, homofobiye, ırkçılığa, patriyarkal emek sömürüsüne karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadele devam edeceğiz.

Yaşasın 8 Mart. Yaşasın kadınların eşitlik ve özgürlük mücadeleleri. Kuzeyden güneye, doğudan batıya tüm dünya kadınlarına ve haklı mücadelelerine selam olsun.”