Bodrum’dan Akbelen’e Destek

Maden sahasının genişletilmek istendiği Milas’ın Akbelen ormanlarında çevrecilerin ve yöre halkının mücadelesi sürerken, Bodrum’dan Akbelen’e destek için onlarca kişi bölgeye gitti.

Bodrum’dan Akbelen’e Destek

İkizköy Mahallesi'ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen alandaki ormanda, Pazartesi sabahı başlayan kesim ve bu kesime karşı köylülerin direnişi devam ediyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, siyasi parti ve STK temsilcilerinin de aralarında olduğu onlarca kişi, Akbelen’e hareket etmek için sabah saatlerinde Bodrum Belediye Meydanı’nda bir araya geldi.


 
Akbelen’e hareket öncesi açıklama yapan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, şunları dile getirdi;
 
“İkizköy’deki hemşerilerimizle dayanışma için gidiyoruz. Toprağımız için, suyumuz için, doğamız için daha doğrusu bulunduğumuz bölgede yaşamımızı savunmak için hep birlikte oradayız. Bodrum’un, Muğla’nın bir dayanışma içinde olduğu göstermeliyiz.” dedi.


 
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise 2020 yılının Temmuz ayından beri süren Akbelen direnişine destek vermek için yola çıktıklarını dile getirerek şöyle konuştu;
 
“Zaten son 3 yıldır biz zaten bu işin içinde müdahiliz. Hatta Bodrum’un su kaynaklarını tüketen büyük müdahaleye karşı belediye olarak hukuki mücadelemizi de başlatmıştık. Zaman zaman Akbelen İkizköy bölgesini ziyaret ederek oradaki köylülerimize, yaşam savunucularına destek vermiştik. Bodrum her zaman safını göstermiştir. Ormanlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Aslında sürdürülen bu mücadelede 24 Temmuz sabahına kadar ciddi bir direniş vardı. Köylülerimiz, YK Enerji’yi ormana sokmamıştı. Ancak 24 Temmuz sabahı saat 06.00’da çok büyük bir kolluk kuvveti gücüyle ormanda emniyet alıp köylüleri ormandan çıkardılar ve ormana hiç kimsenin girmesine izin vermeden, Dünya’da binlerce hektar orman yanarken son kalan binlerce yıllık orman oluşumu Akbelen’i yok etmeye başladılar. Biz bunun mücadelesini veriyoruz.” dedi.


 
Bölgedeki 3 termik santralin Muğla’nın bir yıllık su ihtiyacını aynı sürede soğutma suyu olarak kullandığını dile getiren Aras, “Bu sular Geyik Barajı ve Çamköy Havzası’ndan geliyor, Karacahisar’dan yer altından çekilen sular bunlar. Buralardan gelen suyu sadece soğutma suyu olarak kullanıyorlar. Tahrip ettikleri alan yaklaşık 50 bin hektarlık orman, zeytinlik, tarım alanı tahrip olmuş durumda. Bu 50 bin hektarlık alanda günümüz teknolojisiyle bir güneş tarlası kurulsa şu anda 3 tane termik santralin ürettiği bin 200 megavatlık enerjinin 3 katını üretebiliyor. Böylece karbon emisyonunu, iklim krizini her şeyi geride bırakmış olacağız bölgede. Biz bunlara çözümü sunuyoruz ama gözlerini rant bürümüş sermaye, maalesef siyasi iktidarın da desteğiyle bugün o ormanları yok etmektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından otobüslere binen vatandaşlar, Akbelen’e hareket ettiler. Torba Mahallesi’nden ise güvenlik güçlerince kimlik kontrolü yapıldıktan sonra geçişlere izin verildi. Yolda uzun araç kuyrukları oluşurken havalimanına yetişmeye çalışan kimi vatandaşlar, tepkilerini dile getirdi.