EN ÇOK BODRUM ETKİLENDİ

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Armada İstanbul Old City Hotel’de ‘Turizmde...

EN ÇOK BODRUM ETKİLENDİ
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Armada İstanbul Old City Hotel’de ‘Turizmde çıkış yolu’ başlıklı bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayda TAV Havalimanları Pazarlama Direktörü Aslıhan Çörtük havalimanı sektöründe kriz ve risk yönetimiyle ilgili bir sunum yaptı.

TAV Havalimanları’nın Türkiye’de 5 havalimanını işlettiğini belirten Çörtük; zorlu bir yılı geride bıraktıklarını, bu 5 havalimanının hepsinde belli bir trafik düşüşü olduğunu, en çok etkilendikleri havalimanının Milas- Bodrum Havalimanı olduğunu söyledi.

Çörtük, Milas- Bodrum Havalimanı’nın yolcu trafiğine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “TAV Havalimanları olarak; 2013 yılında Milas- Bodrum Havalimanı’nın ihalesini kazandık. 2014 yılında 1 milyon yolcuyu ağırladık; geçen sene bu rakam 450 bin oldu. Bu sene ise bu rakamın 350 bine düşeceğini tahmin ediyoruz.”

Yaşanan bu düşüşün nedenlerini Aslıhan Çörtük şu şekilde sıraladı: “Yolcu profili değişti. Şehre gelen ve harcama yapan yolcu sayısı yüzde 20 oranında düştü. Aktarma yapan yolcu sayısında da düşüş başladı. Geçen yıl aktarma yapan yolcu sayısı yüzde 50’ye yakındı.”

Bu sene içinde gelişmelerin olumlu yönde seyretmediğini belirten Çörtük, bu rağmen umutlarını koruduklarını ifade etti. Çörtük sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

“Durum biraz vahim, bu seneyi de vahim görüyoruz. Çeşitli fuar ve havacılık organizasyonlarına katılıyoruz pek umut vaat etmiyor. Fakat en ufak bir düzelmede en hızlı bir şekilde gelecek bir yolcu potansiyeli var. Onlar da bir ışık bekliyor. Havacılık dayanıklı ve hızlı toparlanabilen bir sektördür. 11 Eylül, SARS Virüsü gibi krizler yaşandı. 2 – 2.5 yılda havacılık toparlanıyor ve 4 yıl içinde de beklediğiniz yere geliyorsunuz. Benim geleceğe dair umudum var. Yine toparlanabiliriz. Bunun için yapılması gerekenler de var oturup beklemememiz gerekir. Havacılıkta yapılacak en iyi şey bazı kısıtlamaları ortadan kaldırmaktır. Böylece toparlanmayı hızlandırabilirsiniz. Talep azken arzı kısıtlayan faktörleri ortadan kaldırılarak bir destek verilebilir.”