Kazı Çalışmalarına Büyük Destek Veriyor

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla genelinde yapılan arkeolojik kazıların desteklenmesi ve yürütülen çalışmaların tanıtımlarına katkı sağlanması amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve Muğla Rehberler Odası temsilcileri ile toplantıda biraraya geldi.

Kazı Çalışmalarına Büyük Destek Veriyor

Göreve başladığından beri il genelindeki antik kentlere inceleme ziyaretleri gerçekleştirip, süren kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler alan Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Bodrum TURSAB Başkan Vekili Ozan Aydemir, Fethiye TURSAB Başkanı Özgen Uysal, Marmaris TURSAB Başkanı Suat Esin, Rehberler Odası Başkan Vekili Hamdi Turhan'ın yanı sıra Prof. Dr. Bilal Söğüt ve Prof. Dr. Adnan Diler katıldı.

Muğla ili sınırlarında; Antik dönemden günümüze yerleşim dokusunun birlikte görüldüğü Stratonikeia, Ege ve Akdeniz'i birleştiren liman kenti Knidos, Menteşe Beyliği Dönemi yerleşiminin en iyi görüldüğü Beçin Kalesi, Antik dönemin en önemli dini merkezleri Lagina, Letoon ve Labraunda, ayakta en iyi korunmuş tapınağı bulunan Euromos, farklı koylarda bulunan önemli liman kentleri Kaunos ve Iasos ile sualtı Bozburun Bozukkale kazıları bulunuyor. Yürütülen kazı çalışmalarına ilave olarak bu yıldan itibaren höyük kazısı Çaltılar da eklendi. Bu antik kentlerin her biri bulundukları ilçelere önemli artı değerler katarken, her geçen yıl daha çok ziyaretçiyi alma konusunda ciddi çalışmalar yürütülüyor. Özellikle Stratonikeia, Lagina ve Knidos, Euromos ve Beçin kazıları yılın 12 ayı devam eden Arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü kentler.  

İlimizde yıl boyu devam eden 5 kazının olmasının çok önemli olduğunu ve tüm antik kentleri ziyaret edeceğini belirten Vali Orhan Tavlı; Stratonikeia, Lagina ile Knidos’da kazılara ilave olarak büyük ölçekli restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti. Vali Orhan Tavlı, efsanelere konu olan ve tarihi geçmişi çok eskilere dayanan Sedir Adasında bulunan Kedrai Antik Kentinde yürütülen arkeolojik kazıların ilimiz kültür ve turizmi açısından oldukça önemli olduğuna değinerek, iklimi, muhteşem coğrafyası, kültürel zenginliklerinin olanak sağladığı turizm çeşitliliği ile Sedir Adası'nın eşsiz bir destinasyon olduğunu belirtti.

Muğla’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasının önemine vurgu yapan Vali Tavlı, Muğla Valiliği olarak il genelindeki tüm kazı ve restorasyon çalışmalarına katkı sağlanması ve kültürel değerlerimizin etkin tanıtımlarının yapılması konusunda her kazı alanı ile kurumlar ve sektör temsilcileri arasında işbirliği başlatıldığını ve bu konuda protokol çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bodrum-Milas ve Dalaman Havalimanlarından ilimize giriş yapan ziyaretçilerin, konaklayacakları yere varana kadar yol güzergâhlarında ilimizin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin tanıtılması ve gerekli bilgilendirmenin yapılmasının önemine değinen Vali Orhan Tavlı, yapılan etkin tanıtım çalışmaları sonucunda Muğla'nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin bilinirliğinin artacağını ve ilin kültür turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti.

Toplantıda; Arkeolojik kazılara katkı sağlanması ve bu çalışmaların en iyi şekilde tanıtımlarının yapılması konusunda TURSAB temsilcileri, Muğla Rehberler Odası ve tüm kurumlar ile birlikte hareket edilmesinin gerektiğini ve bu konuda hep birlikte çalışmalar yürütülmesinin önemli olduğu ifade edildi. Ayrıca Covid-19 salgını nedeniyle il genelinde alınan tüm tedbirlere uyulması kaydıyla, antik kentlerde bazı kültürel geziler ve tanıtım faaliyetlerinin yapılabileceği konuşuldu. Bu tür toplantıların arkeolojik kazılar ve ilin kültür turizmi açısından çok önemli olduğu ve belirli aralıklarla yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.