Kumbahçe Sofraları Kitap Oldu

Bodrum’da “Kumbahçe Sofraları-Zehra Denizaslanı İle Girit Üstü Yemek Kültürü” isimli kitabın tanıtım ve imza günü etkinliği gerçekleştirildi.

Kumbahçe Sofraları Kitap Oldu

Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’ndan çıkan kitabın imza günü ve tanıtımı, Mausolos Sergi Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt’un da aralarında olduğu davetliler katıldı.

Kitabın kaynağı Zehra Denizaslanı, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı;

“Bu kitabın içerisinde bizim Giritli Mahallesi ve denizcilerin yemek kültürü var. Çünkü bizim denizci yemek kültürü diğer Giritlilerin yemeklerinden biraz daha farklıdır. Girit denizci kültürünü anlatmak için aynı zamanda kitap sözlü tarihtir. Benim bütün ailem denizci. Denizdeki yemek tarifleri farklı, karadakiler farklı. Bizde karadaki yemekleri de denizci erkekler pişirirdi. Bütün bunları bu kitapta hem sözlü tarih olarak anlattık, hem de tarifler verdi, yemekleri birebir yazdık. Ben yazı yazamıyorum, onu da çok eski dostum, kalemine çok güvendiğim Reyhan Gönenç’e rica ettim. O da bu kitabın yazarı oldu. Birlikte çok keyifli bir çalışma yaptık ve Deniz Müzesi’nden çıkmasını çok arzu ettim. Biliyorsunuz o müze de benim atalarımın, eşimin bir projesiydi. Bu kitap da denizci kültürü bir kitap.”

Kitapta yaklaşık 70 yemek tarifi olduğunu söyleyen Denizaslanı, “Hepsini birebir yaptık ve fotoğrafları stüdyoda çektik, herkese tattırdık. Teyit ederek yaptığımız çok keyifli bir çalışma oldu. İnşallah arkasından güzel şeyler gelecek diye umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kitabın yazarı Reyhan Bayındır Gönenç ise Kumbahçe Sofraları isimli kitabın mübadele ile Bodrum’a gelen Müslümanların yemek kültürünün ve yemek tariflerinin anlatıldığı bir kitap olduğunu dile getirerek “Kumbahçe’de yaşayan mübadiller, geleneklerini, göreneklerini kendi kapalı ortamları içerisinde korumuşlar. Bunda da yemek kültürü öne çıkmış. Burada denizci yemek kültüründen yola çıkıp, Bodrum Giritlilerin kültürüne kadar uzanan geniş bir çalışma yaptık. Çıkış noktamız yemeklerdi ama biz Giritlilerin düğünleri, yemekleri, nişanları ve törensel günlerde neler pişirdiklerini de inceledik, yazdık. Kumbahçe’deki ikinci kuşak mübadillerle görüştük, tarifleri genelleştirdik, doğrulattık. Ayrıca yaşayan denizcilerimizle görüştük. Unutulan yemeklere ulaştık. Teknede yemek nasıl pişirilir, onları tekrar kitabımıza yazdık. Bodrum için çok güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bodrum’un sıradanlaştığı, biraz hoyratça kullanıldığı bir gerçek. Bu tip çalışmalarla kültürümüze sahip çıkmalı, elimizde kalan değerleri az da olsa korumaya çalışmalıyız. Bu kitap da bunun bir örneği oldu diyebilirim.” dedi.

Muhabir; Hamdi Yörür