LÜKS VİLLALARIN ARASINDA YAŞANAN DRAM

Bodrum'da geçtiğimiz yıllarda hızlanan yapılaşmayla birlikte,yurdun farklı bölgelerinden...

LÜKS VİLLALARIN ARASINDA YAŞANAN DRAM
Bodrum'da geçtiğimiz yıllarda hızlanan yapılaşmayla birlikte,yurdun farklı bölgelerinden Bodrum'a çalışmak için gelen inşaat işçileri zaman zaman büyük sıkıntılar yaşıyor.

TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Şubesi'nden alınan bilgiye göre Bodrum Yarımadası'nda 2010 yılında odaya 381 projenin geldiği ve bu projelerin 248 bin 406 metrekarelik alanda hayata geçirildiği belirtildi.
 
Bodrum'a bağlı Yalıkavak beldesindeki 22 lüks villanın yapımında çalışan 170 inşaat işçisi, paralarını alamadıklarını iddia ederek iş bırakma eylemi yapıyor. 


"ÇADIRDA KALIP DENİZ SUYU İLE BANYO YAPIYORLAR"

İşçilerden Hikmet Adıgüzel, gazetecilere yaptığı açıklamada, yurdun çeşitli bölgelerinden gelen işçilerin yaklaşık 3 aydır çalışmalarına rağmen 50 lira dışında hiç bir ödeme alamadıklarını iddia etti. 

Para alamadıkları için memleketlerindeki ailelerine de para gönderemediklerini belirten Adıgüzel, "170 işçinin yaklaşık 400 bin lira alacağı var. Ailelerimizin telefonlarına, utancımızdan cevap veremiyoruz. Çoluk çocuğumuz aç, sefil oldu. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini bekliyoruz. Burada kurulan 4 büyük çadırda yaşıyoruz. Ancak yaşanacak gibi değil. Bir çok işçi hasta. Çadırlar çok soğuk. Paralarını alamadıkları için oluşan gerginlikten dolayı işçiler birbirleriyle kavga ettiler. 2 işçi yaralandı" dedi. 

İşçilerden Turgut Yaşar ise deniz suyunu, yakılan ateşin üzerinde tenekenin içinde ısıtarak duş aldıklarını anlattı. Bodrum'da bir insanlık ayıbı yaşandığını öne süren Yaşar, "Devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bize bunları yaşatanlardan hesap sorsunlar. Biz paramızı almadan buradan gitmeyiz. Bu kadar çalıştık ve paramızı almadan burayı terk etmeyeceğiz. Bizi perişan ettiler, yemek yok, banyo yok. Kaldığımız çadırdaki koğuş çok kötü" diye konuştu. 

"SORUNU HAFTAYA ÇÖZECEĞİZ"

Lüks villaların yapılacağı arazinin sahibi Mahmut Mirzoğlu ise işçilerin yaşadığı sıkıntıdan haberi olduğunu söyledi. İşçilerin sıkıntılarını haftaya kadar çözmek için çalışma başlattıklarını belirten Mirzoğlu, şöyle konuştu:

"Biz araziyi, 22 lüks villa yapması için müteahhite vermiştik. Müteahhit ödeme yapmamıza rağmen, işçilere ödeme yapmamış. Biz bu müteahhit firmayı aradan çıkartarak işçilerin ödemelerini kendimiz yapacağız. Daha sonra villaları kendimiz tamamlayacağız. Bizim bu sıkıntıdan haberimiz yoktu. Geçen hafta konu bize intikal etti ve bizde hemen çalışma başlattık " dedi.

"ÇÖZÜM KONTROLLÜ VE 12 AY İNŞAAT"

TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Mahmut Yıldırım, yaptığı açıklamada, Bodrum yarımadasında inşaat yasağının 1 Mayıs'ta başladığını ve 1 Kasım'da sona erdiğini söyledi.

İşçilerin 6 ay çalıştırılması nedeniyle bu tür durumların sıklıkla ortaya çıktığını ifade eden Yıldırım, "Herkes için söylemiyorum ama buraya gelen taşeron firmalar ve çeşitli kişiler burayı talan edip gitmeye çalışıyor. Buraya kalifiye eleman bulamıyorsunuz. Bunun çözümü kontrollü ve 12 ay inşattır. Bunun dışında ne inşaat ne de turizm sektörü kalifiye eleman bulamaz. İnsanlar aileleriyle buraya gelip yerleşecek. 12 ay düzenli olarak çalışacak. Böylece kalite yükselecek" dedi.