Meclis Toplantısında Kıyı Protestosu

Bodrum Belediyesi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir grup vatandaş, kıyı işgallerini protesto etti.

Meclis Toplantısında Kıyı Protestosu

Konacık Herodot Kültür Merkezi’ndeki toplantıya Belediye Başkanı Tamer Mandalinci'nin rahatsızlığı nedeniyle İlknur Ülküm Seferoğlu başkanlık etti. 

Toplantıya kıyı işgallerine karşı hazırladıkları pankartlarla gelen “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi”, “Kıyılar Halkındır, Halkın Kalacak”, “Yasayı Uygula, İşgali Kaldır” sloganları attılar. 

Grup adına konuşan Güney Şirin, Bodrum’daki kıyı işgalleri nedeniyle halkın denize ulaşmakta zorlandığını, Akdeniz foklarının kıyılardaki tahribat nedeniyle kıyılara uğrayamadığını söyledi. 

Bodrum Belediyesi’nin kıyı işgallerini önleme konusunda yetkisiz olmadığını, yapacak çok şeyi olduğunu söyleyen Şirin, Bodrum kıyılarında tüm işgaller kalkıncaya kadar her Pazar başka bir koyda eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. 

Toplantının başında önergeler görüşüldü. Ak Parti grubu tarafından verilen Şeffaflık Komisyonu kurulması önergesi oybirliği ile gündeme alındı. Komisyonun kurulması oybirliği ile kabul edildi. 

Ak Parti grubu tarafından verilen ikinci önergede “Turgutreis Atatürk Meydanı'ndaki yıkılıp yeniden yapılan belediye dükkanları hangi amaçla kullanılacak, kiraya verilecekse hangi şartlar ve kriterle verilecektir? sorusu soruldu. Başkan Vekili İlknur Ülküm Seferoğlu, Emlak İstimlak Müdürlüğü’nün Ak Parti grubuna konuyla ilgili yazılı bilgi vereceğini dile getirdi. 

Ak Parti tarafından verilen üçüncü önergede, Bodrum Belediyesi'nin işlettiği limanlarda atık alım merkezinin olmadığı, haftada bir atık alım teknesinin geldiği ve 1000 TL karşılığında atık alındığı vurgulanarak vatandaşların ivedilikle atımı yapılmasını talep ettikleri ifade edildi. Başkan Vekili Seferoğlu, talebi değerlendireceklerini söyledi. 

Ardından gündem maddelerine geçildi. İlk gündem maddesi “Kumbahçe Mahallesi, İçmeler Mevkiinde, 177 ada 17 parselin kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan bir kısım alana yönelik olarak hazırlanan “Tekne İmal ve Çekek Yeri” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine ilişkin alınan komisyon raporunun görüşülmesi” idi. Komisyon bu maddede ek süre talep etti. 


 
İkinci maddede “İlçe genelinde başta karavanlar olmak üzere umuma açık alanlara yapılan park ve konaklamalar neticesinde oluşan rahatsızlık, çevre kirliliği, kötü görünüm gibi olumsuzlukların giderilmesi, ayrıca umuma açık alanların kirletilmesi nedeni ile Bodrum Belediye Başkanlığı Zabıta Uygulama Yönetmeliğinin 6. maddesine fıkra eklenmesi konusu” ele alındı. 

Buna göre “Belediye tarafından belirlenen kamp alanları ve özel kamp alanları dışında kalan kamu alanları, cadde, sokak, otopark alanları meydan gibi umuma ait alanlara karavan veya başka benzeri araç veya imalatlarla park etmek veya konaklamak yasaktır” cümlesinin 68’inci fıkra olarak “yol, kaldırım gibi umuma ait alanlar ile kamu veya özel mülkiyete ait taşınmazlara kirliliğe sebebiyet vermek yasaktır” cümlesinin ise 69’uncu fıkra olarak eklenmesi oybirliği ile kabul edildi. 

Üçüncü maddede Belediye görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderlerin karşılanması amacıyla kamu veya özel bankalar ile finans kurumlarından iç borç kullanılması ve konuya ilişkin iş ve işlemlerle birlikte, kredi kullanma tarihini tespit etmek, kredi geri ödeme süresini değiştirmek, yapılan borçlanmanın iptalini istemek, krediyle ilgili temlik ve teminat vermek, sözleşme ve evrakları imzalamak üzere Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye yetki verilmesi oyçokluğu ile kabul edildi. 
 
4’üncü maddede Bodrum Belediyesine ait, Bodrum Belediyesi Personel AŞ., Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret AŞ ve Bodrum Belediyesi Gıda Enerji Eğitim Tur. San. Ve Tic. AŞ.’nin Genel Kurulunu toplamak, Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve şirketin ticari faaliyetlerini sürdürebilmek için her türlü resmi kuruluşlar ile oda, vakıf ve derneklerde şirketi temsil etmek ve mevzuattan kaynaklanan işlemleri sonuçlandırmak için Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi.
 
 5’inci maddede Belediyenin “İklim-Akıllı ve Su Tasarruflu Öncü Tarımın Kurak Akdeniz Bölgelerinde WEFE (Su- Enerji-Gıda-Ekosistemleri) Bağlantısı Üzerindeki Etkisi” başlıklı projesi kapsamında imzalanması gereken konsorsiyum anlaşması, taahhütname, anlaşma vb. evrakları Belediye adına imzalamak üzere 05.01.2023 tarih ve 2023/17 sayılı Meclis Kararı ile yetki verilen Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın görev süresi sona erdiğinden aynı konuda Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci'ye yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi. 

“Bodrum Belediyesi, TUBİTAK ve Gazi Üniversitesi ile ortak yürütülen 01.01.2024 tarihinde başlayan, 3 yıl süreli DRIVING URBAN TRANSITIONS ORTAKLIĞI 223N022 numaralı ve “15 Dakikalık Şehirlere (15mc) Geçişte Sokaklar ve Kentsel Alan Üzerindeki Çatışmaları Yönlendirmek” başlıklı proje kapsamında bulunan konsorsiyum anlaşması, taahhütname, anlaşma vb. ilgili tüm iş ve işlemler için Belediye adına Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci'ye yetki verilmesi”nin görüşüldüğü 6’ncı gündem maddesi de oybirliği ile kabul edildi. 
 
7’nci maddede Mülkiyeti Belediyeye ait, Çarşı Mahallesi 776 ada 15 parselde kayıtlı 115,40 m² yüzölçümlü taşınmazın belediyenin asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesine tahsis talebi oybirliği ile kabul edildi. 

8’inci maddede Mülkiyeti Belediyeye ait, Turgutreis Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, tapunun 250 ada 7 parselinde kayıtlı Şevket Sabancı Kültür Merkezinin zemin katında bulunan 181,22 m² yüzölçümlü alanın “Engelli Ailelerine Kısa Mola Merkezi” ve idari ofis olarak Muğla Büyükşehir Belediyesine 5 yıllığına tahsis talebi de oybirliği ile kabul edildi.