SİYASİ PARTİLERLE STK’LARDAN RES TEPKİSİ

Çeşitli sivil toplum örgütleri ile siyasal partiler, düzenledikleri basın toplantısıyla...

SİYASİ PARTİLERLE STK’LARDAN RES TEPKİSİ
Çeşitli sivil toplum örgütleri ile siyasal partiler, düzenledikleri basın toplantısıyla Geriş’te yapımı devam eden Rüzgar Elektrik Santralleri (RES)’ne tepki gösterdiler.

Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Yeşiller Sol Partisi’nin Bodrum İlçe Örgütleri ile Bodrum Çevre Platformu (BÇP), Eğitim-Sen, TMMOB, Birleşik Haziran Hareketi, Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği ile Bodrum Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği, Eğitim-Sen Bodrum Temsilciliği binasında bir basın açıklaması yaptı.

“Yalıkavak–Geriş’te RES İstemiyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada parçaları Bodrum’a getirilen ve zemini hazırlanmaya başlanan santral kuleleri çalışmalarına tepki gösterildi. Basın açıklamasını okuyan Bodrum Çevre Platformu sözcüsü Mustafa Duru, “Gecenin geç saatlerinde RES’lerin parçaları Bodrum’a getirilmekte. Bunun üzerine çevre halkı, köylüler ve sivil toplum örgütlerinden arkadaşlar sosyal medyadan çare aramaya başladılar. Biz de BÇP olarak üstümüze düşen görevi yapmak üzere bir çağrı yaptık. Dün çağrımıza icabet eden sivil toplum kuruluşlarıyla burada bir toplantı yaptık. Bu çağrı sonucunda bir komite kuruldu. Bu komitenin önümüzdeki günlerde bazı çalışmaları olacak” dedi.

Daha sonra basın açıklamasını okuyan Mustafa Duru, yapılması planlanan RES’lerin kaçak olduğunu öne sürerek, “Sürecin takipçisi olduğumuzu, hukuksuz, kaçak bir projenin Bodrum Yarımadası’nda gerçekleştirilmesine izin vermeyeceğimizi; Bodrum Yarımadası’nın sakini değil sahibi olduğumuzu ve bu yolda her türlü demokratik ve meşru mücadeleyi vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha beyan ederiz” dedi.

Toplantıda söz alan BÇP üyelerinden Mehmet Çilsal ise Bodrum’da lisansı alınmış ve müracaat edilmişlerle birlikte 7 tane RES projesi olduğunu savunarak şunları dile getirdi:

“En küçük RES projesi Akyar RES Projesi ve Geriş Projesi. Diğerlerine tahsis edilmiş alanlar biraz daha fazla. Megavat cinsinden değil, tahsis edilen alan açısından. Geriş RES şu anda Bodrum’a ilk türbini dikmek için hazırlanmış. Orası 14 bin dönüm tahsisli bir yer, yüzde 95’ten fazlası hazine arazisidir. Diğerlerinin de proje dosyalarından biliyoruz; 17,18, 22 bin dönümdür. Bütün bunları topladığımız zaman Bodrum Yarımadası’nın 5’te 1’dir. Ayrıca ÇED mevzuatında da var; bir yere yatırım yapılırken o yerin hassas bir yer olması dikkate alınır ve önemlidir. Bunu bilimsel akla uygun bir şekilde değerlendiren biri Bodrum’un bir turizm bölgesi olduğunu, senede yaklaşık 2 milyar dolar civarında turizm geliri olduğunu, yan sektörlerle birlikte yaklaşık 4 milyar dolarlık bir ekonomi döndüğünü bilir. Ey EPDK, ey Enerji Bakanlığı, ey Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sen bu RES projeleriyle silüetlerimize dikeceğin binlerce türbinle bu turizm bölgesinin tek sermayesi sessizlik ve tabiat olan bu turizm bölgesini endüstri bölgesine çevirerek bu 4 milyar dolarlık ekonomiyi riske atıyorsun. Geriş RES’lerin maliyetleri 30 milyon dolar,7 projeyi topladığın zaman 300 milyar dolar etmiyor. 4 milyar doları 300 milyar dolarlık RES projesine heba ediyorsun. Bu vatan sevgisi midir'” dedi.