TURGUTREİS’TE ECO-SİKLET 2010 DENİZ YARIŞLARI

Turgutreis Belediyesi sponsorluğu ile organize edilen 1.Turgutreis Estetik, Çevresel...

TURGUTREİS’TE ECO-SİKLET 2010 DENİZ YARIŞLARI
Turgutreis Belediyesi sponsorluğu ile organize edilen 1.Turgutreis Estetik, Çevresel ve İşlevsel Deniz Aracı Tasarımı Yarışması'na (Eco-siklet 2010) yarışmasını ; Mekik isimli Projeleriyle İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi 1.olarak tamamladı.Deniz Korsanı isimli Projesi ile Akdeniz Üniversitesi ekibi ise yarışmada 2.liği kazandı.Finale kalan yarışmacılar Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk in çaldığı düdükle tek tek start alarak denizde belirlenen parkurda yarıştılar.
Her yarışmacının teknesinde bir de gözlemci hakem eşlik etti. Turgutreis Belediyesi Halk Plajında düzenlenen yarışmaya vatandaşlar ve turistler büyük ilgi gösterdi.
Yarışmaya katılan Üniversite öğrencileri arasında daha önce proje üzerinden yapılan elemelerde dört proje finale kalmıştı. Finalist tasarımlar arasında olan Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Ferhat Bozkurt ve Cengiz Güner'in hem projesini hem de üretimini yaptıkları Deniz Fırtınası isimli deniz bisikleti eski gemilerdeki çark sistemi ile hareket ediyor.
Tamamen atık ve kullanılmış malzemeler, eski kanolar kullanarak üretilen Mekik isimli çevreci tasarım projesi ise diğer rakiplerine açık fark atarak alkışlar ile birinci oldu.
Yarışma sırasında D-Marin, Bodrum Deniz Ticaret Odası , Turgutreis Belediyesi yetkilileri, sponsor firmalarhazır bulundular.
Eko-siklet hakem heyetinde ünlü ressan Burhan Doğançay, Gemi Mühendisi Mete Can, Turizmci Hakkı Mandalinci, Sahil Güvenlik Komutanı Rıza Bayrı bulunuyor. Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk Eko-siklet projesinin üniversite öğrencileri arasında rekabet başlatarak genç tasarımcıları teşvik etmeyi amaçladığını, gelecek yıllarda projeyi uluslararsı boyuta taşımayı amaçladığını söyledi.
Ecosiklet 2010 amacı Eco-siklet 2010, üniversite öğrencileri arası rekabeti başlatarak genç tasarımcıları yaratıcılığa teşvik edip çevre duyarlılığı uyandırmayı ve sürdürülebilir turizme destek oluşturmayı hedefleyen bir yarışma özelliği taşıyor.
1. aşamada takım olarak yarışmaya çağrılan öğrencilerden, yaz aylarındaki sahil etkinliklerinde yüzyılın gereklerine uygun, yararlı ve hoş bir katkıda bulunmaları, "insan gücüyle çalışan portatif bir deniz aracı" tasarlamaları istenmişti.