Vücut Koordinasyonunu Geliştiriyor

Arjantin Tango Antenörü Galip Şensoy, 5 yıldır üzerinde çalıştığı vücut koordinasyonunu geliştiren çalışma yönetimi hakkında bilgiler verdi.

Vücut Koordinasyonunu Geliştiriyor

Bodrum’da yaşamını sürdüren Arjantin Tango Antenörü Galip Şensoy, sporcularda kol ve bacakların senkronize şekilde çalışmasını ve bu sayede sporcuda hız, çeviklik, kuvvet gibi özelliklerini geliştirdiğini ifade ettiği vücut koordinasyonu hakkında Kent Haber’e açıklamalar yaptı. 

Bu sistemi Bodrum Altınordu Futbol Okulları sporcuları üzerinde uygulamaya başlayan Şensoy, şunları dile getirdi:

“Vücut koordinasyonu ile ilgili Altınordu Futbol Okulları ile birlikte bir çalışma sistemi yürütüyorum. Bu koordinasyonun önemi şu; özellikle kol ve bacaklar eş zamanlı bir şekilde senkronize olması sporcunun hareket, çeviklik, hız, kuvvet gibi dinamiklerinin hızlı bir şekilde artmasını sağlıyor. Burada ilginç olan noktalardan biri şu; ben bunu belirli bir adım tekniği üzerinden gerçekleştiriyorum. Kısa ve ritmik adım sistemiyle, farklı bir ağırlık aktarımı yöntemiyle bu sistem çok kısa bir süre içerisinde kuruluyor. Bu da yaklaşık bir saatte devreye girip 6 saatte etkili duruma giriyor. Daha önce 14 ile 35 yaş aralığında 16 futbolcu ile bu çalışmayı yaptık. Aynı zamanda Dünya karate şampiyonu milli sporcuyla bu çalışma gerçekleştirildi. Olumlu performans artışları alındı. Aynı zamanda İstanbul Acıbademsport’ta ölçümler yapıldı. Bu ölçümlerde de yüksek değerler çıktı ama yeterli ilgi ve desteği bulmadığı için sistem tam olarak devreye giremiyor. Bu, tüm spor branşlarını ilgilendiren alt temel denge sistemi olarak ortaya çıktı. Daha sonraki süreçte ise spor branşlarının ihtiyaçlarına yönelik hareket açı ve sistemleri dikkate alınarak adapte edilebiliyor. Masa tenisi, golf, yüzme gibi aklınıza gelebilecek bütün branşlar dahil. Şu anda futbol ve karate ile ilgili çalışmalar yapıldı. Basketbol, voleybol gibi çalışmalarda da yöntemler hazırlandı. Bu anlamda sadece uygulama alanlarını bekliyor. Denemek isteyen, kendi sporcuları üzerinde gözüyle görmek isteyen bütün kulüp ve antrenörlere bu çalışmayı gönüllü bir şekilde yaptırmaya hazırım.”

Sistemdeki performans artışının gözle görülür seviyede olduğunu anlatan Şensoy, şu sözlere yer verdi:

“Kol ve bacak dinamizminin eş zamanlı birebir çalışmasıyla kişinin akış sistemini çark olarak düşünürsek çark dişlilerinin iç içe geçtiğinden dolayı vücuttaki bütün zorlanmaları ortadan kaldırıyor. Sistem ilk araştırmasıyla birlikte şu an beşinci yılını tamamladı. İlk üçüncü yılından sonra ilk sonuç alındı. U14 ve U15’ten 5 futbolcuyla çalışma yapıldı. Son 2 yılı da sistemin geliştirilmesi üzerine kuruldu. Altınordu Futbol Okulları’nda ilk çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çalışmaları video kaydı yapacağız. Burada vurgulamak istediğim şu; özellikle futbolda kol senkronizasyonunun çok düşük bir seviyede olduğunu göreceksiniz. Bu da hareket halindeyken yaş grubu fark etmeksizin kişilerin zorlanmasına sebep olur. Bizim amacımız 6 saatlik çalışmayla bu senkronu oluşturmak. İzleyiciler futbolcuların kollarına baktıklarında ritmik bir şekilde çalışmadığını görecekler. Ronaldo, Messi, Salah, Neymar gibi futbolcuların ise mükemmel şekilde bu koordinasyonu sağladıklarını görecekler. Koordinasyon kalite dinamiğini sonuna kadar sürekli olarak kalıcı olmasını sağlıyor. Bu kalıcılık çok önemli bir etken. Tabi ki koordinasyon tek başına bir şeyleri çözmüyor, bunun yanında sporun gerektirdiği diğer egzersiz, antrenman, kondisyon gibi önemli konular var. Sporcuların bu özellikleri ile birleştikleri zaman geçmişiyle birlikte performansları artıyor. 6 saatlik eğitim sonunda ölçümlerde şu çıkıyor; en az bir yıllık ilerleme elde ediyoruz. Bunlar, teknolojik cihazlarla yapılmış ölçümler. Bu anlamda akademisyen arayışım da devam ediyor. Konuyla ilgili birçok üniversite ile de görüştüm, aynı zamanda Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig., 3. Lig ve amatör lig takımları ile de görüştüm ama sistem yapısı kapalı olduğu için maalesef devreye giremiyor.”