BKD’den Derici’ye Tepki

CHP Muğla Milletvekili 3. Sıra Adayı Süreyya Öneş Derici’nin Kent TV’de katıldığı programda sarf ettiği sözlere Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden tepki geldi.

BKD’den Derici’ye Tepki

Süreyya Öneş Derici, Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu programda “Kadın ailenin bel kemiğidir. Evet, ailenin reisi erkektir ama kadın belkemiğidir. Kadın istemezse hiçbir şey olmaz. Toplumda da böyle, hayatta da böyle.” diye konuştu.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği(BKD), Süreyya Öneş Derici’nin “ailenin reisi erkektir” sözüne tepki gösterdi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada “Hiç kimsenin reisliği altında yaşamayı kabul etmemenin mücadelesini vermekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” denilerek şu ifadelere yer verildi;

“Kent TV Açık Görüş programının 27.04.2023 tarihli konuğu, CHP Muğla Milletvekili adayı Süreyya Öneş Derici, programın son dakikalarında, oldukça manidar bir ifade de bulunarak, ailenin reisinin erkek olduğuna atıf yapmıştır. Anayasadaki eşitlik ilkesi, hepimizin de bildiği üzere, her siyasi partinin bu ilkeyi savunacağı anlamına gelmiyor. Bu nedenle de CHP’den Muğla milletvekili adayı olan Süreyya Öneş Derici'nin mensubu ve adayı olduğu partisinin tüzüğünü inceledik.

CHP tüzüğünün Kuruluş ve İlkeler bölümünde Madde 1 (5) aynen şöyle bir cümle kaleme alınmış, ‘cinsiyet eşitliğini temel ilke olarak kabul eder.’ Tüzüğün Amaç bölümünde ise Madde 2. (1) j. ise ‘cinsiyet eşitliğinin toplumsal yaşamın her alanında uygulanmasını sağlamak…’ ilkeleri yer almaktadır.

Açık görüş programında kadınları erkeklerin reisliği altında yaşamasını savunan Süreyya Öneş Derici, gerek Anayasa’nın 10. maddesinde, gerekse CHP tüzüğünde yer alan eşitlik ilkesinin kendisini (kadın olarak da) bağlamadığını program sayesinde öğrenmiş olduk. Kendisine ve partisi CHP'ye oy isteyen Süreyya Öneş Derici için küçük bir tarih bilgisi paylaşmak isteriz:

21 yıl önce, 1/1/2002 tarihinde, aile reisliği hükmü Medeni Kanun’dan kaldırıldı. 1982 Anayasası’nın 10. maddesine 2004 yılında ‘kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamaz’ hükmü eklenmiştir. 1982 Anayasasına 2004 yılında eklenen bu fıkra ile ilk defa cinsiyet eşitliğine vurgu yapılmıştır.

Kent TV açık görüş programına katılan ve kadın vekil olarak bir ilke (Muğla'da CHP tarihinde ilk kez seçilecek yerden kadın aday gösterilmesi) imza atacağını söyleyen Süreyya Öneş Derici keşke kadınlarla ilgili partisinin savunduğu politikalara hakim olabilseydi.

Süreyya Öneş Derici kendisini CHP parti tüzüğünde yer alan cinsiyet eşitliği politikalarını savunmakla yükümlü hissetmeyebilir ki ifadesinden de bu anlaşılıyor. Ancak çok açık belirtmek isteriz ki, bugün Muğla milletvekili adayı olan Süreyya Öneş Derici’nin adaylığı, kadınların ve feminist hareketin uzun yıllara dayanan mücadeleleriyle söz konusu olabildi.

Feminist hareket olarak, ister erkek olsun ister kadın, bu ayrımcı politikaları savunanlara karşı direnmeyi ve kendi kadınlığını hiç kimsenin reisliği altında yaşamayı kabul etmemenin mücadelesini vermekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”