Bodrum Barajı İçin ÇED Süreci Başladı

Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak için DSİ tarafından yapılması planan baraj projesi için, ÇED Raporu öncesi Halkı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleşti. Çamköy Ortaokulu’nda yapılan toplantıya Çamköy, İkizköz yaşayanları ile, Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme Ve Dayanışma Derneği, İkizköy Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformu Milas, Bodrum ve Menteşe Meclisi gönüllüleri ile bazı mahallelerin muhtarları, Ziraaat Odası Milas Şube Başkanı ile Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyesi katıldı.

Bodrum Barajı İçin ÇED Süreci Başladı

Toplantı öncesinde katılımcılar, pandemi koşulları nedeni ile toplantının kapalı alanda yapılmamasını ya da ertelenmesini isteyen bir dilekçe verdiler. Bunun üzerine kapalı salonda başlayan toplantı daha sonra bahçede gerçekleştirildi. DSİ yetkilileri tarafından katılımcılara proje anlatıldı. Ardından katılımcılar söz aldı. 

Çamköy Muhtarı Mehmet Soydan, tarım ve hayvancılık için daha çok suya ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, Kayaderesi Barajı ile havzadaki suyun Bodrum’a verilmesine karşı olduklarını, eğer bu baraj yapılacaksa, bölgedeki bütün köylerin ihtiyacına yetecek kadar tarımsal sulama amaçlı su tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, temelde baraj yapımına karşı olmadığını ifade ederek "Ama şimdi burada verilen bilgilere göre Milas’ın şu an var olan barajlarının hepsinin toplamından iki kat daha fazla su toplayacak bir baraj yapılacak ve bizim bundan haberimiz bile yok. Elbette turizme karşı değiliz, komşu ilçemiz Bodrum’un susuz kalmasını da istemeyiz, ama biz bu yöredeki çiftçiyi, hayvancıyı düşünmeyeceksek, bu suyun tamamının Bodrum’a verilmesine de karşıyız. Bu çok büyük bir baraj ve mutlaka tarımsal sulamaya da bir miktarı ayrılmalı. Zaten bölgenin yeraltı suları, Geyik Barajımızın suyu da Bodrum’a veriliyor. Böyle şey olmaz, ben barajlara karşı değilim, ama bu anlayışa karşıyım” dedi.

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi eşsözcüsü Umay Karabaş ise, proje dosyasında barajın 2065 yılı için Bodrum'da öngörülen 730 bin yerleşik nüfusun su ihtiyacını karşılamak için yapılacağının belirtildiğini ifade ederek, Bodrum'un bu ölçüde büyümesine zemin hazırlamanın bölgenin doğal kaynaklarının tüketilmesi anlamına geleceğini söyledi. Milas ve Bodrum ilçelerinin kullanabileceği suyu termik santrallerin tükettiğine dikkat çeken Karabaş sözlerine şöyle devam etti :

“Hem Milas'ın hem Bodrum'un kullanabileceği suyu termik santraller gasp ediyor. Santrallerin soğutma tanklarına bölgedeki suyu kullanma önceliği veriliyor. Bu kömürlü termik santraller gerek maden ocaklarıyla, gerek bacalarından çıkan zehirli gazlarla ve gerek suyu mülkiyetlerindeymiş gibi kullanmalarıyla, zarar ziyandan başka bir şey ortaya koymuyorlar. Termik santraller suyu gasp etmeye devam etsin, Bodrum lüks tüketimlerinden vazgeçmek şöyle dursun bunları artırsın ama Milas'ın derelerine baraj kurup, Güllük deltasına kadar kurutalım öyle mi? Bu size adil, kabul edilebilir geliyor mu? Hem kendi haklarımızı hem de suyun, bir yaşayan varlık olarak hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantıda söz alan Çamköy ve İkizköy’de yaşayan vatandaşlar da bölede bir baraj yapılmasını istemediklerini dile getirdiler. Toplantı sunum ve katılımcıların fikirlerini beyan etmelerinin ardından sona erdi.