DOLPHİN YUNUS PARKI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI

Bodrum ile Güvercinlik arasındaki Çamlık mevkiinde bulunan Dolphin Yunus Parkı beşinci...

DOLPHİN YUNUS PARKI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI
Bodrum ile Güvercinlik arasındaki Çamlık mevkiinde bulunan Dolphin Yunus Parkı beşinci yılında gördüğü talep üzerine iki olan yunus sayısını 2 yunus daha ekleyerek dörde çıkardı. Deniz içinde kurulu bulunan havuzlarda yaşayan West, Doğa, Ada ismindeki 4 yunus gösteriden çok gelen turistler ile birlikte yüzmeyi tercih ediyorlar.
Bodrum'daki Dolphin Park yetkilisi Cenk Gökalp son günlerde Yunus parklara yönelik olana eleştiri ve protestoları da haksız eleştiriler olarak değerlendirdi. ''yunusların parklarda tutsak edildiği'' iddialarının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, ''Yunuslara tutsak deniliyor. Bu mantıkla hayvanat bahçesindeki hayvanlar da birer tutsak'' dedi.
Dolphin Park işletmecisi Gökalp, "Bodrum Dolphin Yunus Park'a gelen turistler Yunusları balık ile besleyip daha daha sonra bakıcılarının talimatları ile yunuslara çeşitli hareketler yaptırıp sevip öpüyorlar. İsteyen turistlerde Yunusların yüzgeçlerine tutunarak havuzda birlikte yüzüyorlar ." dedi.
Gökalp, havuzlara gelen turistlerin yaşadıkları mutluluğun otellerine geri dönerken tersine döndüğünü belirterek yaz sezonu ortasında yapılan yol genişletme ve asfaltlama çalışmalarının turizme çok büyük zarar verdiğini söyledi.
Gökalp, Denizde bulunan yunus havuzlarındaki yunusların kefal balıkları ile birlikte yüzdüğünü, canlı balıkları yemek için bir girişimde bulunmadıklarını, işletme olarak yunuslara her gün 70-80 kilo balık verdiklerini açıkladı.
Beş yıldır Bodrum'da faaliyet gösterdiklerini, yunusları doğadaki şartlara en yakın şekilde yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Cenk Gökalp, Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren 10 park bulunduğunu ifade ederek, ''Bunlardan 2 ya da 3 tanesi Türklere ait. Diğerlerinin sahipleri yabancı. Yunuslar yabancı ülkelerden özelikle Ukrayna'dan Türkiye'ye getiriliyorlar. Bunun dışında Türkiye'nin izniyle kendi kontrolü altında bu parklarda 23 yunus var. Bizim parkımızdaki yunuslar Marmara ve Ege denizlerinden 5 yıl önce getirildi. Türk sularından getirildikleri için bizim parkımıza çabuk uyum sağladılar ve sıkıntı yaşamadılar. Yıllardan beri beraberiz. Uyum içinde çalışıyoruz'' dedi.
Cenk Gökalp Yunusların çok duygusal canlılar olduğunu belirterek zorla yunusların çalıştırılamayacağını, deniz suyu içinde doğal ortama yakın havuzlarda yunusların doğadan daha uzun yaşadıklarını anlattı. Yunus parkını çevreleyen çitlerin 2 metre olduğunu belirten Gökalp, yunusların 4-5 metreye kadar zıplayabildiğini ve eğer isterlerse çitleri aşıp gidebileceklerini söyledi.
"Ayrıca yunuslar bu ortamda daha uzun yaşıyor. Çünkü kendilerine her türlü tıbbi yardım sunuluyor. Tabiatta 20-25 yıl olan yunusların ömrü bu şartlarda 35 yıl hatta daha fazla olabiliyor. Şu anda Dolphin parklarda 55-60 yaşında yunuslar mevcut'' diye konuştu.
Türkiye'de 5 yılda 23 yunus yakalandığını anlatan Gökalp Bursa’da kara havuzunda bulunan iki yunusu bu yıl Bodrum'a deniz havuzuna getirdiğini belirtti.
Bakanlığa bir yılda rapor edilen 200 civarında yunus ölümü olduğunu anlatan Bodrum Dolphin Park işletmecisi Cenk Gökalp "Bunu düşünürseniz parklarda çok düşük sayıda yunus bulunuyor. Bunlar engelli çocukların terapisinde de kullanılıyor. Bir kısım inanmak istemese de çok iyi sonuçlar alınıyor. Ailelerin bize yazdığı teşekkür mektupları var. Çocukların gelişimini kendi gözümüzle görüyoruz. Bunun dışında turistik anlamda oldukça fazla bir talep var. Biz yunusların tutsak olduğuna kesinlikle inanmıyoruz. Ben kendi firmamız adına konuşuyorum, biz yunusları tabiatta yaşadığına en yakın şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Yunuslar mutsuz olduğu zaman iddia edildiği gibi onlara balık vererek çalıştıramazsınız. Çünkü yunuslarda mutsuzluk ve stres olursa tıpkı insanlar gibi bir köşeye gider, küser ve çalışmazlar.''dedi.