DSİ Önünde Su Hakkı Eylemi

Bodrum’da susuzluk devam ederken MUÇEP üyeleri ve vatandaşlar, Muğla’da su eylemi yaptı. MUÇEP'in çağrısı ile DSİ Muğla 213. Şube Müdürlüğü önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde 'Suyumuzu termik santrallere vermeyin', 'Susuz yaşanmaz' yazılı pankartlar taşıdı ve 'Termikleri kapat, yasalara uy' sloganları attı.

DSİ Önünde Su Hakkı Eylemi

Devlet Su İşleri (DSİ) Muğla 213. Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelen Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri, Bodrum'un ihtiyacı olan su miktarının iki katından fazlasını iki santralin tükettiğini ifade ederek “Yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın” dediler. 

Basın açıklamasını okuyan MUÇEP üyesi Candan Süsoy, santrallerin Bodrum'un ihtiyacı olan suyun 2 katı kullandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Bodrum'un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp olarak öngörülmüş, bu ihtiyacın yalnızca 28,14 milyon metreküpü mevcut kaynaklardan DSİ tarafından, MUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanabilmektedir. Dolayısıyla Bodrum yarımadasının su ihtiyacında 16 milyon metreküp hacminde bir açık vardır. Halkın su kullanım ihtiyacı karşılanamazken, Yatağan Termik Santrali'nin bir yılda kullandığı soğutma suyunun miktarı 19 milyon metreküptür ve bu su tahsisi Lagina kaynağından temin edilmektedir. Yeniköy Termik Santrali'nin kullandığı su miktarı ise 14,5 milyon metreküptür. Santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon metreküpü Geyik Barajı'ndan, geri kalan 5 milyon metreküpü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınmaktadır. Yani iki termik santral, toplam 33,5 milyon metreküp içilebilir kalitede su kullanmaktadır. Yani susuzluğa mahkum edilen Bodrum'un ihtiyacı olan su miktarının iki katından fazlasını bu iki santral tüketmektedir. Hem de ne için; yargının verdiği kapatma kararına rağmen doğaya, insana ölüm saçan termik santraller faaliyetlerine devam etsinler diye.

Bizler, Bodrumlu, Milaslı, Muğlalı yurttaşlar, sivil toplum örgütleri olarak tüm yetkililere sesleniyoruz; artık bu akıl tutulmasından, bu hukuksuzluktan vazgeçin! Sizlerin görevi yargı kararlarını uygulamak, yasalara, yönetmeliklere uymak, görevlerinizi yaparken kamu yararını ve adaleti gözetmektir. Derhal yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın; onlara kömür sağlamak için verilmiş maden ruhsatlarını, su tahsislerini iptal edin. Termik santraller kapatılırken o santrallerin patronlarına aktarılan kamu kaynaklarını santrallerde ve kömür ocaklarında çalışan emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışabilecekleri iş imkanları yaratmak için harcayın."

Eyleme, Milas İkizköy sakinleri de katıldı. Akbelen Ormanı için mücadele eden İkizköylü Nejla Işık ise yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

"Bu santraller çalışmaya devam ederse sadece İkizköylüler, Çamköylüler değil Bodrum zaten susuz, Milas da susuz kalacak, Muğla da susuz kalacak. Kurunun yanında yaş da yanacak. Sadece bizim zararımıza değil hepimizin zararınadır bu. 4 senedir bu zararın bir an önce neresinden dönülürse kardır diyoruz. Hala niçin gözünü kulağını kapattı bu Devlet Su İşleri? Niçin bizi duymuyor MUSKİ, Muğla. Biz inatla haykırmaya, devam edeceğiz.”