Farkındalık İçin Yürüdüler...

Bodrum’da 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş esnasında, insanda 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumunda ortaya çıkan bir kromozom anomalisi olan Down Sendromu ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Farkındalık İçin Yürüdüler...

Bodrum Sağlık Vakfı öncülüğünde Oasis içerisinde düzenlenen yürüyüşe, vakıf yönetimi ve görevlilerinin yanı sıra Down Sendromlu bireylerle aileleri, Bodrum Gençlik Merkezi’nin gönüllü gençleri, Lions kulüplerinin üyeleri katıldı. 

Yürüyüşte “Sizlerden Biriyim” ve “Farklılıklar Güzeldir” yazılı dövizler taşındı, vatandaşlara broşür dağıtılarak Down Sendromu hakkında bilgilendirildi. Katılımcılar, ellerine de kromozomu andıran rengarenk çorapları taktılar. 

Bodrum Sağlık Vakfı öğretmenlerinden Serap Togral Çözgücü, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Down Sendromu, insanda 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumunda ortaya çıkan bir kromozom anormalisidir. Erken ve sürekli eğitim ile Down Sendromlu bireylerin bilişsel, zihinsel ve fiziksel faaliyetleri geliştirilir. Down Sendromlu bireyler, kapasiteleri doğrultusunda ve ihtiyaçları baz alınarak aldıkları eğitimle ilerleme kaydedip bağımsız hayatlar sürdürebilmektedirler. Peki neden 21 Mart? Down Sendromlu bireylerin 21. krozomları 3 adettir. Bu sebeple Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini (21.03) Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul etmektedir. 

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü, insanların Down Sendromu hakkında daha fazla farkındalık kazanmalarına, toplumda daha fazla anlayış ve kabul görmelerine yardımcı olmak, eşit haklara ve fırsatlara sahip olmaları için mücadele etmek açısından önemlidir. 

Bizler ile bugün burada toplanarak, Down Sendromlu bireylerimize fırsat eşitliği sağlama ve toplumdaki vazgeçilmez yerlerini sağlamlaştırma amacıyla düzenlediğimiz farkındalık yürüyüşümüze ve etkinliğimize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizler şunu biliyoruz ki Down Sendromu tedavisi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hayatımıza kattığınız tüm farklılıkların ve değerlerin farkındayız ve yanınızdayız diyerek yürüyüşümüzü başlatıyoruz.” 

Bodrum Sağlık Vakfı Başkanı Numan Balaban ise farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Bunun bir genetik farklılık olduğunu topluma daha iyi anlatmak için buradayız. Farklılıklarımız zenginliklerimizdir diyoruz.” dedi.