İnşaat Yasağı Cezası Yükseltilecek

İnşaat yasaklarının başladığı 15 Haziran tarihinden bu yana ilçedeki inşaat faaliyetleri ile ilgili yoğun şikayetler var. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 427 TL olan inşaat yasağına uymama cezasını belediye meclisi gündemine getirip daha da arttıracaklarını söyledi.

İnşaat Yasağı Cezası Yükseltilecek

Bugün basın mensupları ile bir araya gelen Aras, yoğun şikayetlerin geldiği inşaat yasakları ile ilgili konuştu. İnşaat yasaklarının kaba inşaat ve iş makinesi faaliyetlerinin durdurulması kapsamında olduğunu söyleyen Aras, “İnce işçilik, sıva, tadilat gibi işlerin yapılması bu kapsam dışında aslına bakarsanız. Biz de denetimlerimi buna göre yapıyoruz. Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmadan, taviz vermeden gidiyorlar, işlem yapıyorlar, tutanak tutuyorlar, faaliyet durduruyorlar, şantiye boşalttırıyorlar. Bu inşaat firmaları 15 aydır kesintisiz çalışıyorlar. Pandemide inşaat firmalarının işleri kısıtlanmadı, şantiyeler doluydu. Hatta sokağa çıkma yasağından muaftılar. Şimdi 15 Haziran’da inşa yasağı başladı. Herkese tebliğ ettik. Ekim’de yeniden inşaat yapmaya başlayacaklar. Bıraksınlar da 3 ay turizmciler, burada yaşayan misafirler, vatandaşlarımız rahat etsin. Trafikten çekilin. İş makineleri, kamyonlar, hafriyat arabaları. Bunlar trafikten çekilse Bodrum trafiği rahatlar.”

“2 MİLYON TL CEZA YAZDIĞIMIZ KAÇAK İNŞAAT DEVAM EDİYOR”

Yapı kontrol müdürlüğü ve zabıta ekiplerinin canla başla çalışıp müdahale ettiğini dile getiren Başkan Aras, “Buna rağmen acımasız bir şekilde kurala, yasaya uymayan, sadece rant gözlüğüyle bakan girişimciler yüzünden bizim arkadaşlarımız ve biz rüşvet almakla suçlanıyoruz, görevimizi yapmamakla suçlanıyoruz, adam kayırmakla suçlanıyoruz. Her gittiğimiz yerde işlem yapılıyor. Ancak biz gittikten sonra inşaat devam ediyor. Bunu hangi vicdanla açıklayabilirsiniz. Zabıtaya, yasalara, komşulara, turizmcilere saygısızlık. Biz işlem yapıyoruz, 427 TL ceza kesiyoruz. Biz gittikten sonra gülüyorlarmış. Normalde cezanın meblağı önemli değildir, önemi olan oraya işlem yapılmasıdır. Oraya bir görevli bile gitse utanırsın. 2 milyon TL ceza yazdığımız kaçak inşaat devam ediyor. Çünkü adamın oradan kazancı çok yüksek.” ifadelerini kullandı. 

“DAHA YÜKSEK CEZALAR BELİRLEYECEĞİZ”

İnşaat yasağına uymama cezasını meclise getireceklerini dile getiren Başkan Aras, “Mecliste daha yüksek para cezalarının tespit edilmesini, belirlenmesini isteyeceğiz. Artık bundan sonra bunları yazacağız. Ama çözüm bu da değil.” dedi. 

“YOLDA DURDURMAK ZABITANIN GÖREVİ DEĞİL”

İnşaat yasağı ile mücadelenin sadece belediyenin görevi olmadığını söyleyen Ahmet Aras, “Vatandaşlar, ‘Sokakta kamyonlar geziyor, sen fuarlarda kongrelerde geziyorsun’ diye belediyeye yazıyor. Hakaret ediyor. Kamyonu, mikseri, beton pompasını, iş makinesini yolda durdurmak zabıtanın görevi değil. Jandarma trafik ve polis trafiğin görevi. Onu tonaja göndermek jandarma ve polis trafiğin görevidir. Benim zabıtamın zor kullanma yetkisi yok. İşlem tesis etme, ardından encümene yollama ya da kendisi idari ceza yazma ve ayrıca tespit ettiği işlemi gerekirse Çevre Müdürlüğü’ne, gerekirse polise jandarmaya göndermektir. O yüzden bunları da halkımızın iyi bilmesi lazım. Ama ben şikayet geldi mi jandarmaya, polise, gerekli yerlere iletiyorum.” diye konuştu. 

Kaçak inşaat konusuna da değinen Aras, 465 kaçak binayı yıktıklarını söyledi.

 

Muhabir: Hamdi Yörür