MUĞLA TURİZM STRATEJİSİ TAMAMLANDI

Türkiye’de ilk kez akademisyenlerin önderliğinde başlatılan bir çalışmayla...

MUĞLA TURİZM STRATEJİSİ TAMAMLANDI
Türkiye’de ilk kez akademisyenlerin önderliğinde başlatılan bir çalışmayla bir turizm stratejisi hazırlayan Muğla, çizeceği yol haritasını kamuoyuna açıkladı.

Muğla Valiliğinin değişen rekabet koşullarında Muğla’nın dünya piyasasında daha güçlü ve güvenilir bir yere sahip olması için 2 yıl önce başlattığı çalışmaların değerlendirilmesi düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. “Muğla İli Turizm Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Analizi” ve “Turizm Sektöründe Kümelenme” konulu proje toplantısı, Valilik 75. Yıl Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Muğla Valisi Fatih Şahin, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, İl Özel idaresi Genel Sekreter Vekili Sabahattin Avcı, AB Dış ilişkiler ve Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Veli Çelik, GEKA görevlileri ve basın mensupları katıldı.

Muğla Valisi Fatih Şahin, yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu strateji sonucunda biz bir yandan Kültür Turizm Bakanlığı’nın 2023 stratejisiyle entegre ederek, bir yandan da valiliğimizin resmi kabulü çerçevesinde belediye meclisleriyle birlikte sektöre de anlatacağız. Bu strateji, bizim turizmdeki anayasamız olacak. Uygulamalarımızı ve yol haritalarımızı buna göre devam ettireceğiz. Bu çalışmayla birlikte oto kritik yapmış olacağız. Bu verileri çok önemsiyoruz. Bu nedenle bu çalışmaya çok önem veriyoruz”


Proje yöneticileri Prof. Dr. Murat Kasımoğlu ve Doç. Dr. Hakkı Eraslan tarafından tamamlanan proje hakkında birer sunum yapıldı.

Toplantıda, Muğla ilinin Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi 3 destinasyona sahip olduğunu belirten Kasımoğlu ve Eraslan, bu destinasyonlara bağlı 61 belde bulunduğunu, bunun da yönetim açısından risk oluşturduğunu belirterek, “”Mevcut yerel yönetim sistemiyle Muğla’yı dünya standartlarında bir turizm destinasyonu haline getirmek çok zor” dediler.

Toplantının ilk sunumunu Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hakkı Eraslan yaptı. Turizm sektöründeki rakiplerle ancak stratejilerle baş edebileceklerini belirten Eraslan, “Stratejimiz olmayan bir yaklaşım bizi öldürür. İyi örgütlenen, doğru stratejilere sahip topluluklar, iyi örgütlenemeyen stratejik yaklaşımdan uzak topluluklara büyük farklar atıyor. Yerel yönetim liderleri, sosyal, çevresel ve teknik hizmetlerin yanı sıra, ekonomiyi ve yaşam kalitesini geliştirmeye çalışmalıdır” dedi.
Eraslan, turizm konseyi kuracaklarının da altını çizerek, bunun alt ayaklarının da geleneksel turizm, sağlık turizmi, spor turizmi ve deniz turizmi sektörlerinden oluşacağını kaydetti.

Daha sonra sunum yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kasımoğlu da, Muğla ilinin parayı sadece geleneksel turizmden kazandığını ve bunun da maksimum düzeye ulaştığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kasımoğlu, “Biz bu geleneksel turizmi modelinin geliştirilmesini arzu ediyoruz. Kentin alternatif turizme yönelmesi gerekiyor. Tüm dünyada turizm sektörü önemli bir ekonomi haline geldi. Gelen turist açısından Muğla üst konumda ama rekabetçilikte geride. Özellikle gelen turist sayısında Muğla ili 7’nci iken, rekabetçilikte 50’lerin altında. Bu nedenle rekabetçiliği geliştirmeliyiz” dedi.

Muğla ilinin dünyadaki ilk 10 destinasyon içerisinde bulunmadığını, Antalya’nın 7, İstanbul’un ise, 10’ncu sırada yer aldığını kaydeden Kasımoğlu, “Türkiye’de ise, ilk 10 kente bakıldığında Muğla 3’ncü sırada. Muğla ürününün çeşitlendirilmesi ve gelen turist sayısının taşımacılık sektörüne olumsuz etki yapmadan modellenmesi gerekiyor” dedi.

Muğla kentinin çekirdek yeteneklerinin belirlendiğini de belirten prof. Dr. Murat Kasımoğlu, “Muğla kentinin 4 temel çekirdek yeteneği var. Bunlar; derin ve uzun bir tarihi mirası olması, güçlü Türk yaşam biçimi özelliklerine sahip olması, çekici iklim ve doğal koşullara sahip olması, kozmopolite ve küresel değerleri yerleşik bir unsurun var olması. Bu dört temel geliştirilmeli” dedi.

Kasımoğlu, rekabetçilik analizi yaptıklarını da belirtirken, “10 farklı turizm rekabetçiliği sonucunu elde ettik. Muğla rekabetçilik anlamında orta seviyede” diye konuştu.
Muğla’da uluslararası anlamda ciddi bir markalaşma projesi başlatılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kasımoğlu, “bu çalışma en az 20 yıl sürmeli. Ürünlerde markalaşma stratejisi yapılmalı. Markalaşma politikaları ve stratejilerini bilimsel ayaklara oturtmamız gerekiyor. Daha lojistik bir yönetim modeli uygulanmalı” dedi.
Muğla’nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye olarak 3 ayrı destinasyona sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, ancak bu destinasyonların yönetimi açısından 61 tane beldenin risk oluşturduğunu vurguladı. Kasımoğlu, “Bu destinasyonları büyükşehir belediyesi çerçevesinde değerlendirip, söz konusu beldelerin de bu destinasyonlara bağlanması gerekli. Bu beldeler, kentin sürdürülebilir turizm anlayışına engel oluyor. Buralarda alınan kararlar birbirlerini etkiliyor ve destinasyon yönetimi yapılanamıyor” diye konuştu.

Muğla turizm sektörünün üst nitelikli ve yüksek standartlı pazarlara yönelmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, “Bu yolla kaliteyi yakalayabiliriz. Özellikle de İngiltere dışındaki pazarlara yönelmemiz gerekiyor. Aksi takdirde mevcut yerel yönetim sistemiyle Muğla’yı dünya standartlarında bir turizm destinasyonu haline getirmemiz çok zor. Yerel yönetimlerin yapısı ve çalışma şartları en azından söz konusu bu üç destinasyon için değiştirilebilmeli. Özellikle alternatif ve geleneksel turizmi iyi bir şekilde uygulayabilirsek, 20 yılı baz alarak ortaya koyduğumuz hedef 5 milyon turist ve 5 milyar dolar gelir. Hedef kitle portföyü mutlaka değiştirilmeli” diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Projenin değerlendirme sonucu ise, Muğla Valiliği tarafından daha sonra açıklanacağı belirtildi.

Taslak halindeki turizm stratejisine ulaşmak için tıklayın