Muğla’daki En Yüksek Oran Bodrum’da

Muğla ilinde en yüksek diyabetli çocuk oranına sahip Bodrum’da okulların müdür ve müdür yardımcılarına “Çocuklarda Tip 1 Diyabet” eğitimi verildi.

Muğla’daki En Yüksek Oran Bodrum’da

Bodrum Deniz Ticaret Odası Toplantı salonunda Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Endokrinoloji uzmanı Dr. Gülay Can Yılmaz tarafından ilçedeki resmi/özel okullarında Tıp 1 Diyabet teşhisi almış öğrencisi bulunan müdür yardımcısı ve öğretmenlere eğitim verildi. 

Diyabetli çocukların okuldaki sorunlarının dile getirildiği eğitimde hedeflerin diyabet farkındalığını artırarak diyabetli veya diyabet açısından risk taşıyan öğrencilerin sorunlarını gündeme getirmek, çözüm yolları aramak, çocuğun okula adaptasyonunu artırmak, hareketli bir yaşam sürmesini sağlamak, doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak akran zorbalığına maruz kalmamasını sağlamaya vurgu yapıldı. 

TÜRKİYE’DE 20 BİN DİYABETLİ ÇOCUK VAR

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden çocuklarda diyabet ve Bodrum’daki eğitimle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'de Dünya Diyabet Günü, her sene Sağlık Bakanlığı tarafından diyabet konusunda farkındalık yaratacak çalışmalarla kutlanır. Dünyada diyabetin sembolü mavi çember olduğu için her sene 14 Kasım zamanı geldiğinde Sağlık Bakanlığı tarafından "Çemberin Dışında Kal" sloganı ile diyabete dikkat çekilir. Ülkemizde yaklaşık 20 bin diyabetli çocuk ve ergen olduğu biliniyor, her yıl 1500 civarında çocuğa da diyabet tanısı konuyor. Okul yönetimi, sağlık ekibi ve ebeveynler iş birliği içerisinde diyabet yönetimini en başarılı şekilde gerçekleştirmek adına ellerinden geleni yapmalıdır.

EN YÜKSEK ORAN BODRUM’DA

Yapılan çalışmalarda Muğla ilinde en yüksek oran Bodrum ilçemizde olduğundan eğitimler bizim için oldukça önemlidir. Diyabetli çocukların okuldaki en önemli sorunları okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamaları, insülin yapmak için uygun ortamların olmaması, kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda acil tedavi yapılamaması ve en önemlisi bazı çocuklara arkadaşlarının ve öğretmenlerin empati ile yaklaşmamasıdır. Bu sorunlar nedeniyle özellikle ilkokul çağındaki bazı diyabetli çocukların anneleri bütün günü çocuklarının okulunda ve yakınında geçirmektedir. Bu sorunların azaltılması için diyabetli çocukların okul yetkililerine ve öğretmenlere eğitim verilmesi gerekmektedir. 

Tüm bu eğitimler neticesinde hedefimiz diyabet farkındalığını artırmak, diyabetli veya diyabet açısından risk taşıyan öğrencilerimizin sorunlarını gündeme getirerek çözüm yollarını aramak, diyabetli çocuğun okula adaptasyonunu artırmak, hareketli bir yaşam sürmesini sağlamak, doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, hastalığı ile ilgili sorunların en aza indirmek ve akran zorbalığına maruz kalmamasını sağlamaktır. Diyabetli kişiye diğer insanlara davrandığımız gibi davranmalıyız.”