Panik Atak Bir Hastalık Değil!..

Uzman Psikolog ve Psikoterapist Asiye Usta, “Panik atak bir hastalık değildir aslında” başlıklı bir seminer verdi.

Panik Atak Bir Hastalık Değil!..

 

Oasis AVM’de Şubat ayı boyunca gerçekleştirilen Psikoloji Sohbetleri devam ediyor. Bu hafta Uzman Psikolog ve Psikoterapist Asiye Usta, toplumda sıkça karşılaşılan panik atak konusunu anlattı. Oasis Küçük Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliğe, konuya meraklılar ilgi gösterdi. 

Panik atak hakkında Kent Haber’e konuşan Asiye Usta, şunları dile getirdi:

“Panik atak, son zamanlarda insanların diline pelesenk olmuş durumda. Nedir, ne değildir, doğru bilinen yanlışlar üzerine bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Aslında panik atak, herkesin geçirdiği bir şeydir. Kaygının aşırı yükselmesi durumunda ortaya çıkan bir semptom. Panik atak bir hastalık değildir aslında cümlesini kullanmamızın sebebi bu. Ağrı da bir semptomdur ama hastalık başka bir şeydir. Panik atak tek başına bir semptomdur. Kaygının aşırı yükselmesi durumunda vücuttaki kaygı semptomlarının yanlış yorumlanması ile ortaya çıkar. Deneyimleyen kişi kendisini bir cehennemin içinde hisseder. O yüzden bunun tekrarlanmasından çok büyük bir endişe duyar. Bu da panik bozukluk adı altında başka bir hastalığa sebep olabilir.”

Panik atak geçirenlere çeşitli tavsiyelerde de bulunan Usta, şu bilgileri aktardı:

“Tehlikeyi gerçekte olduğundan daha fazla hissediyor olabiliriz. Önce tehlike olarak gördüğümüz şey ne? Korktuğumuz şey ne? Bunun üzerine kişinin durup değerlendirmesi gerekir. Bu semptomlar fiziksel bir takım sebeplerden kaynaklanıyor mu? Önce onu bulmak gerekiyor. Fiziksel muayeneyi yaptırdıktan sonra kişinin hiçbir şey olmadığına emin olduktan sonra bu bir panik atak veya kaygıya bağlı olarak ortaya çıkan bir şeyse kişinin önce durumu değerlendirmesi gerekiyor. Tehlike gerçekten tehlike mi, ben bununla baş edebiliyor muyum? Kişinin daha sakin zamanlarda bir takım teknikler kullanarak bunun üstesinden gelmesi mümkün. Bilişsel  davranışçı terapi teknikleri bu konuda çok başarılı. Geri dönüşsüz olarak tedavi edilen bir şey. O yüzden bir psikologdan yardım alması çok kesin sonuçlara ulaşmasını sağlayabiliyor.”

Her Cumartesi Saat 14.00’da Oasis Küçük Toplantı Salonu’nda başlayacak olan Psikoloji Sohbetleri’ne, 15 Şubat’ta Psikoterapist ve Çift Terapisti Aslı Seyithanoğlu, 22 Şubat’ta Uzman Psikolog Serra Alemdar ve 29 Şubat’ta Uzman Pedagog Bahar Atvar konuk olacak.