RAMAZAN DA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Ramazan ayına sayılı günler kala sahurda ve iftarda dikkat edilmesi gereken beslenme...

RAMAZAN DA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Ramazan ayına sayılı günler kala sahurda ve iftarda dikkat edilmesi gereken beslenme detayları hakkında Özel Bodrum Hastanesi Diyetisyeni Billur Bedir açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Billur Bedir Ağustos ayı gibi sıcak bir mevsime denk gelen Ramazan ayında özellikle İftarda vatandaşların miktar olarak abartılı yemek yememelerini, Ramazan ayı boyunca da dengeli beslenmeye özen göstermelerini salık verdi. Diyetisyen Bedir’in oruç tutan vatandaşlara Ramazan ayın önerileri şöyle;

“Ramazan ayında bireylerin genel beslenme alışkanlıkları çoğunlukla değişmekte, ramazan ayının getirdiği gösterişli sofralarla birlikte karbonhidrat kaynaklı beslenme artmakta; meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalmaktadır. Günlük alınması gereken besin öğesi miktarını sahur ve iftar yemeklerine paylaştırarak Ramazanda dengeli ve sağlıklı beslenmek mümkündür.

Ramazan ayında bireylerin hareketleri azalır. Normalde 3 ana ve 3 ara öğün olarak verilen beslenme programları 2 ana öğüne düşer. Kilo almak kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle Diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda Ramazan ayı öncesinde devam edilen az ve sık beslenme alışkanlığı Ramazan’da 2 öğün beslenip öğünlere fazla yüklenmeden dengeli bir şekilde beslenme şekline dönüşmelidir. Sahur ve iftar saatlerinde çok fazla yemek hem mideyi yorar, hem de uyku saatine kadar besinlerin sindirilmesi zorlaştırır. Bu da gece uykuda sıkıntı çekmenize ağrılara ve de kilo almanıza neden olur. Ramazan ayında 12 saat süren açlıktan sonra mideye besinlerin aniden ve fazla miktarlarda girmesi sindirim sorunlarına neden olarak rahatsızlık verebilir. Bu gibi olumsuzlukların önüne geçmek için: Yemeklere birden yüklenmeden önce başlangıç yemeği olan çorbayı için, kısa bir ara verin ve sonrasında hafif sebze yemekleri, ağır-yağlı olmayan et yemekleri, ızgaralar, buğulama, salata, yoğurt, ayran, cacık tüketin. Sahura kadar olan arada ise meyve tüketin.

Orucunuzu hafif yiyeceklerle açın ve yemekleri sırasıyla 15-20 dakika ara ile tüketin. İftardan sonra 2–3 porsiyon meyveyi, çiğ veya komposto olarak tüketin. Tatlı ihtiyacınızı dondurma, komposto, hoşaf, sütlü tatlılardan sağlayın. Çay veya kahve yemeklerle birlikte aldığınız besin bileşenlerinden daha az faydalanmanıza neden olacağından, yemeklerden en az yarım saat sonra için. Ramazan boyunca mutlaka sahura kalkın. Ramazan ayında günlük beslenme programınızın ve hareket düzeyinizin azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlayacağı için sahura kalkmanız metabolizmanızdaki azalmanın en az olmasını sağlayacaktır.

İftar sonrasında hareketsiz kalmayın, günde mutlaka en az 30 dakika yürüyüş yapın. Oruçlu iken vücut susuz kalacağı için iftar ve sahurda bol bol su tüketin.