YATAĞAN'DA EYLEM SONA ERDİ...

Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmeleri'nin özelleştirilmesine karşı 445 gündür...

YATAĞAN'DA EYLEM SONA ERDİ...
Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmeleri'nin özelleştirilmesine karşı 445 gündür devam eden işgal eylemi sona erdi. Enerji ve maden işçileri, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik'le lehlerine olacak şekilde bir sözleşme imzaladı.

Geçtiğimiz hafta işyerlerinde işgal eylemi başlatan enerji ve maden işçileri, önceki akşamdan itibaren barikatı kaldırarak eyleme son verdi. Santral nizamiyesinde toplanan işçilere süreç hakkında açıklama yapan Tes-İş Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirmeyi durduramadıklarını ancak gelinen noktada işverenle anlaşma sağlayarak, mevcut kazanımlarını koruduklarını ifade etti.

Erçelik, içlerinin buruk olduğunu dile getirerek şunları söyledi;

"Sevinemiyoruz. Konuşurken bile ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Türkiye'nin şartları belli. Bizler elimizden geldiğince, gücümüz neyse hep birlikte bunu başardık. Vicdan anlamında rahatız. Hep beraber bu mücadeleyi yaptık. Bundan sonraki beraberliğimiz daha önemli. Birimizin başına bir şey gelirse enerji ve maden işçileri yine yollardayız, yine sokaklardayız, yine alanlardayız. Doğru mu' Bu sessizlik bize yakışmaz arkadaşlar. Enerji ve maden işçileri, bir elmanın yarısıdır. Birisinin burnu kanarsa onun da kanar. Eğer buradan bir tane enerji işçisi kardeşimiz, bir tane maden işçisi kardeşimiz içten çıkarılırsa hep birlikte yine bu alanlardayız. Korkan namussuzdur, korkan şerefsizdir." dedi.

Süleyman Girgin ise yaşam devam ettiği sürece mücadelenin devam edeceğini belirterek şöyle konuştu;

"Mücadele bitmez, mücadele azim ve kararlılığı bitmez. İşyerlerinde oy birliğiyle karar alarak veya hattâ sendikaya yetki vererek, bundan sonraki süreçte bu işyerlerinin örgütlü, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli, özlük haklarının korunduğu bir şekilde mücadeleye yeni bir evre ekleyerek devam edelim diye karar verdiğinizde, firma yetkililerinin görüşme teklifini kabul ettik. Yönetimler olarak komisyonlar birlikte masaya oturduk, sizlerin haklı taleplerini dile getirdik. Bu noktadan sonra bu talepler gerçekleştiğinde bu barikatlar açılır ama bu talepler gerçekleşmediğinde bu barikatlar açılmaz, her şeyi göze alırız dediniz. Hep birlikte bunu demedik mi'" şeklinde konuştu. Şirket yöneticilerine, enerji ve maden işçilerine sormadan bu sözleşmeyi imzalamayacaklarını söylediklerini aktaran Girgin, "Hepinizin ortak mutabakatıyla gelinen noktada, bu protokol imza altına alınsın dedik. Şirket yetkililerine de söyledik. Bu protokolün hiç önemi yok aslında dedik, bir kâğıt parçası. Bu ülkede en iyi yasaları dahi çıkarsanız, uygulanmadıktan sonra hiçbir önemi yok dedik. Bu protokol, Türkiye'deki her türlü yasanın üstündedir dedik, çünkü bunun arkadasın da işçinin iradesi var dedik. Haydi bakalım bu protokolün bir maddesini de uygulamayın da görelim dedik. Mücadele her zaman, her koşulda devam edecektir, devam etmelidir. Asıl kayıp ne zaman olurdu biliyor musunuz' Bütün bu mücadelenin sonunda hiçbir kazanım elde edilmeden dağılmış olsaydık, asıl kayıp o zaman olurdu. Yatağan mücadelesi, eninde sonunda meyvesini vermiştir. Yüzde 100 çıktığı yolda belki sonuç alamamıştır ancak meyvesini vermiştir. İşçinin gücü buradayken, halkın desteği buradayken o hava içerisinde işveren görüşme teklif etmiş, sizler burada mücadele ederken emek dostları çadırda ve kömürde bu eyleme destek verdiği anda elimiz daha da güçlenerek masaya oturmuşuzdur ve işçinin taleplerini kabul ettirmişizdir. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Açıklamaların ardından işçiler, olaysız bir şekilde işyerlerine döndü.