YAZ AYLARININ KABUSU VERTİGO NEDİR'

Yaz aylarında görünme sıklığı artan ve gündelik hayatı çok olumsuz etkileyen vertigo...

YAZ AYLARININ KABUSU VERTİGO NEDİR'
Yaz aylarında görünme sıklığı artan ve gündelik hayatı çok olumsuz etkileyen vertigo hakkında Bodrum Clinic International Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Muammer Karaca, Kent Haber’e açıklamalarda bulundu. Vertigonun nasıl geliştiğini anlatan Karaca, tedavi şekilleri hakkında da bilgiler aktardı.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Muammer Karaca, vertigonun toplumda son yıllarda sıklıkla görülmeye başladığına işaret ederek sözlerine şöyle başladı:

“Vertigo, son zamanlarda toplumda sıklıkla görülmeye başlayan bir şikayet. Özellikle orta yaş ve üzerinde daha çok kadınlarda, pozisyona bağlı baş dönmesini sıklıkla görmekteyiz. Pozisyonel vertigo olarak nitelendirdiğimiz bu durum oldukça rahatsız edici. İnsanların günlük hayatını etkilemekte, yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Adı üzerinde pozisyonel vertigo. Sebebi; iç kulaktaki küçük bir organ olan denge organındaki kristallerin yerinden oynaması ile oluşabilir. Bu hafif tipte vertigodur. Bu kısa süreli ve geçicidir. Bu kristallerin bir kısmı yerinden kopabilir ve denge organının aynı bölümünde bulunan posterior dediğimiz kanala indiği zaman bu uzun süreli, daha şiddetli baş dönmeleri yaşanmaktadır. Böyle durumlarda hasta paniğe kapılmamalı ve en yakın kulak burun boğaz uzmanına yönelmelidir. Eğer bu dediğimiz şekilde oluşan bir baş dönmesi ise yani kristallerin yerinden kopup posterior kanala düşmesinden oluşan bir baş dönmesi ise biz bunu 1-2 manevra ile anlıyoruz. Bu tarz baş dönmelerinde kristalleri yerine koyma manevrası yaparak hastaya yardımcı olabiliyoruz.”

Bütün baş dönmelerinin vertigodan kaynaklanmadığını sözlerine ekleyen Op. Dr. Ali Muammer Karaca “Strese bağlı, anksiyeteye bağlı, psikojenik faktörlerle ilgili baş dönmeleri de sıklıkla görülür. Yine aynı şekilde tansiyonun iniş çıkışları ve iç kulaktaki kesenin buna bağlı olarak şişmesiyle alakalı olarak da baş dönmeleri meydana gelebilmektedir. Yine küçük beyinin fonksiyonlarının ilerleyen yaşla birlikte azalması ile ilgili olarak da baş dönmeleri oluşabilmektedir. Boyun kemiklerinde düzleşme ve oradaki damarların geçtiği kanallarda daralmaya bağlı olarak baş dönmeleri oluşabilmektedir. Bunları tanı ile birbirinden ayırdıktan sonra tedavi edebileceğimiz hastalarımıza elimizden geldiği kadar yardımcı olabiliyoruz” dedi.

Vertigonun tedavisi ve vertigodan korunmak için neler yapılması gerektiğini de anlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Muammer Karaca, “Manevra ile kristalleri yerine koymanın dışında denge organının uyarımını azaltıcı, iç kulak sıvısını kısmen de olsa düzenleyici bazı ilaçlarla hastaya yardımcı olmaktayız. Eğer kristallerle ilgili bir baş dönmesi durumu yaşanıyorsa hasta mümkün olduğunca başını çok öne arkaya sağa sola eğmekten ve ani hareketten kaçınmalıdır. Yaz aylarında daha sık görmemizin bir diğer nedeni de insanlar denize girdiği için denizde de başı öne arkaya aşağı doğru hareketleri sıklıkla yapıldığı için yazın daha çok görmekteyiz” ifadelerini kullandı.