YÜZEN DİSKO İNCELEME ALTINDA

Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın köşe yazısında gündeme getirdiği Club Catamaran...

YÜZEN DİSKO İNCELEME ALTINDA
Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın köşe yazısında gündeme getirdiği Club Catamaran hakkında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.

Catamaran'ın denize elverişlilik belgesi, can güvenliği ve ses düzeyinin uygun olup olmadığı gibi soruların gündeme geldiği yazının ardından Bakanlık, Catamaran'ı inceleme altına aldı. Bazı kesimler ise "yüzen disko" Catamaran'ı armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun Göcek koylarında demirli "denizkondu"su My Fantasy'e benzetti.

Club Catamaran'ın sahibi Mehmet Birgen, basında çıkan yazılarla ilgili yaptığı açıklamada, "Catamaran, Bodrum'un simgesi olmuş bir işletme. Bunun da çok ağır bir şekilde borcunu ödüyoruz." dedi.

Birgen, yasal evrak konusunda ise herhangi bir ekisikliklerinin olmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bütün yasal evraklarımız var. Bu konuda da çok hassasız. Bir çok insan bizimle uğraştığı için yasanın dışına çıkmamız zaten imkansız. Tabi bu gibi yazılar çok yıpratıcı oluyor. Çünkü bürokratik kısım zan altına giriyor. Bütün evraklarımız mevcut. Denize elverişlilik belgemiz var. Teknemiz her sene Aksaz'a gider ve Bahriye Üssü'nde yer alır, havuza girer, Liman'dan gelirler denize elverişlilik belgesi yenilenir. Hiçbir eksiğimiz yok, zaten bir eksiğimiz olsa böyle bir işyerini işletmemiz mümkün değil. Herşeyi kanunlara uygun olarak yapıyoruz ama malesef bu mücadele yorucu oluyor. İşimizle uğraşmaktan ziyade bu tür olaylarla da uğraşıyoruz. Güvenlik konusunda da eksik yok, 800 kişiye yeterli bir şekilde can yeleklerimiz var ve hepsi oturulan yerlerin altında. "

Ses konusunda da dikkatli davrandıklarını belirten Birgen, "Bizim kolonlarımız sırf kulübün içine hitap ediyor, kulübün arka kısmını da Karaada'ya çeviriyoruz ses gitmesin diye. Ayrıca bu konu ile ilgili yasal denetimden de geçtik. Uzmanlar geldiler ölçtüler ve hiçbir problem yaşamadık. Bu kadar sesin içinde kalkıp bir tek Catamaran'ın sesi geliyor demek yanlış oluyor." diye konuştu.

Birgen, yüzen diskonun sit alanı içerisinde olduğu ve Anıtlar Kurulu tarafından incelenmesi gerektiği konusunda yapılan iddialar üzerine ise "Biz bu mülkün sahibiyiz, gemimiz de mülkümüzün önünde, Kale ile aramızda hiçbir bağlantı yok. Anıtlar Kurulu nasıl mevzuya girdi ben hala anlamadım. Işıklarımız rahatsız ediyor deniliyor, burada diğer barlar da var, bir tek bizim ışıklarımız mı rahatsız ediyor." şeklinde konuştu.

ARİF YILMAZ: "BELGELERİ VAR MI BİLMİYORUZ"
Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yat İmalatı Meslek Komitesi Başkanı Arif Yılmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yüzen diskonun denize elverişlilik belgesi olup olmadığını bilmediğini belirterek, bu tür teknelerde hangi belgelerin olması gerektiğini anlatı.

Yılmaz, "yolcu gemisi niteliğinde olduğunu tahmin ediyorum. Eğer bir yolcu gemisi ise her yıl yasada belirtilen muayenelerini yaptırması gerekir. Yok yolcu gemisi değilse yüzer otel ve diskolarla ilgili de yasalarda benzer hükümler var. Bunların da bağlama yerleri ve çalışma hükümleri var. Onun haricinde yolcu taşıma kuralları var. Ses konusunda da zaten çevre ile ilgili kanunlar açık. Sesle ilgili belli bir desibeli aşıyorsa yapılacak denetimle gereği yerine getirilir. Liman seferi alabilir, ya da Kabotaj seferi alabilir, taşıdığı yolcu kapasitesine göre, can yeleğinin miktarı, can salları, her türlü güvenlik önlemlerinin mevcut olması gerekir." diye konuştu.

FİLİZ DİZDAR, YÜZEN DİSKOYU ARMATÖRÜN TARTIŞMALI "DENİZKONDU"SUNA BENZETTİ
Mavi Yol Girşimi üyesi Filiz Dizdar, Muğla Valisi'ne yaptıkları ziyarette Catamaran konusunu ilettiklerini belirtti. Dizdar, Catamaran'ı armatör Kahraman sadıkoğlu'nun Göcek koylarında demirli denizkondusu My Fantasy'e benzeterek şöyle konuştu:

"Eğer gemi muayenesi yapılmadıysa ciddi bir tehlike yaratıyor olabilir. Olmasını istemeyiz ama herhangi bir kaza anında Bodrum'un ismi altında kalır ve Bodrum ile ilgili çok büyük bir sıkıntı yaşanır. Bodrum Kalesi arkeolojit sit bir alan, biz Antik Tiyatro'da yapılan konserler yapıya herhangi bir zarar verir mi diye düşünürken, Catamaran hergün Kale'ye bu gürültüyü ve zararı veriyor. Orası kamusal bir alan ve burayı da işgal ettiğini düşünüyoruz. Catamaran'ın denize elverişlilik belgesi var mı yok mu bundan da bilgimiz yok. Gemi midir, yat mıdır, sınırı nedir bilmiyoruz. Aynı şeyi Kahraman Sadıkoğlu'nun yatında gördük ve biz bunu Catamaran ile burada yaşıyoruz."

"SES KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE EDİLMİYOR"
Bodrum'da yaşayan Figan Şenlik adlı bir vatandaş ise Bodrum Belediyesi'nin gürültü ve ses kirliliği ile mücadele ettiklerini açıklayarak bir genelge yayınladıklarını ancak bunun hayata geçmediği söyledi.

Şenlik, "Yüzen bir diskonun saat 03:00 gibi 4:00 gibi denizden yayın yapmasını müşteri kapmak için olacağını varsaymıyorum. O zaman ne içindir bu, bunu sorguluyorum. Yöneticilerin de bunu sorgulaması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.