BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ TARTIŞMAYA AÇILDI

Uzun zamandan beri kamuoyu ve siyasi kulislerde tartışılmakta olan yarımadadaki...

BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ TARTIŞMAYA AÇILDI
Uzun zamandan beri kamuoyu ve siyasi kulislerde tartışılmakta olan yarımadadaki belediye sayısının azaltılarak bazı beldelerin aynı belediye çatısı altında birleştirilmesi fikri ile ilgili çalışmalar, en yetkili ağızdan seslendirilerek tartışmaya açıldı.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Antalya Valiliği’ne atanan, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Marmaris’te yaptığı açıklamada bu konuda yasal açıdan gerekli altyapının mevcut olduğunu, Marmaris ve Bodrum ilçelerindeki bazı belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili dosyayı Valilik olarak hazırladıklarını ve dosyayı İçişleri Bakanlığı’na sunacıklarını ifade ederek şunları söyledi;
“Bu konu kamuoyunda çok tartışıldı. Sorunun çözümü birbirine yakın beldelerin ilçe yönetimi ile bütünleşmesinden geçiyor. Ancak çözüm noktasında sıkıntılar vardı. Küçük beldelerin birleştirilebilmesi için yasa gerekiyordu. Bu anlamda 5393 sayılı Belediye Yasası, 1580 sayılı eski yasaya göre oldukça önemli değişiklikleri gündeme getirdi. Yeni yasada yapılan değişiklikle küçük belediyelerin kapatılması ve birleştirilmesine yönelik düzenlemeler getirildi. Yani Bodrum ve Marmaris’teki sorunun çözümü için yeni bir yasaya gerek kalmadı” dedi.

Yeni 5393 sayılı Belediye Yasasının 11. Maddesi’nde, “ İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin sınırları çevresindeki 5 km’lik alan içinde bulunan köy ve küçük belediyelerin tüzel kişiliklerinin genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılması ” denildiğine işaret eden Vali Altıparmak, “ Bu yasal dayanaktan yola çıkarak Marmaris ve Bodrum’daki belediye başkanları ile görüştük. Birleşmeye karşı olan yok. Gerekli dosyayı hazırladık. Bu günlerde İçişleri Bakanlığı’na sunulacak. Bakanlık, Danıştay ile görüşerek Muğla Valiliği’nin teklifini kararnameye dönüştürecek. Kararnamenin resmi gazetede yayınlanması ile birlikte söz konusu beldelerdeki belediye yönetimleri son bulacak. Personel, donanım ve taşınmazları ilçe belediyesine devredilecek.” Dedi.Yeni yasadaki değişikliklere göre yapılan düzenlemede, tüzel kişiliği kaldırılan köy ya da belediyenin ve bu yerleşmelerde yaşayanların görüşlerinin alınması öngörülmediği ifade ediliyor.