BODRUM'UN SON AMFORA VE ÇÖMLEK SANATÇISI

Bodrum'da yaşamını Çömlek ve Amfora sanatına adayan Bora Sencer, bu sanatı şimdi...

BODRUM'UN SON AMFORA VE ÇÖMLEK SANATÇISI
Bodrum'da yaşamını Çömlek ve Amfora sanatına adayan Bora Sencer, bu sanatı şimdi de Bodrum'a gelen tatilcilere aşılıyor.

Tarihi geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan ve toprağın veya killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilip kullanılmak üzere çeşitli eşyalar üretilmesiyle ortaya çıkan Çömlek sanatını yaşatmak için 37 yıldır uğraşıyor. Çömlekçiliğin yanı sıra Amfora yapımını da devam ettiren sanatçı, unutulmaya yüz tutmuş bu eserleri tatilcilerle ve yeni nesille buluşturuyor.

Yapımını akşam saatlerinde sürdürdüğü Gümüşlük beldesindeki stantta bilgiler veren Sencer, "Gümüşlük beldesine gelenlere çömlek yaptırıyorum. Aynı zamanda Amfora yapıyorum ve benden başka bu işi yapan yok. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinden tutun dünyanın birçok müzelerinde kendi yaptığım Amfora eserlerim var. Amfora yapmak çok zor bir iş" diye konuştu.

Sencer, Amforanın kısaca tarihinden de bahsederek, "Diplerinin sivri olmasının nedeni üçüncü kulp olarak kullanılmasıdır. Eskiden bunları yapanlar vardı ama şuanda yok. Ben kaldım, benden başka da kimse yok. O yüzden Gümüşlük belediyesine teşekkür ediyorum bana bu imkanı verdiği için. Amfora yapımına 16 yaşında başladım halen daha devam ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Amfora'nın kültürlerinden de bahseden Sencer, şöyle konuştu:

"Amfora bir Akdeniz, Karadeniz, Ege kültürüdür. Eskiden taşımacılıkta kullanılan malzemelerdir. İçinde bakliyat zeytin yağı şarap aklınıza ne geliyorsa hepsi taşınmıştır. 1976 yılından bu yana Amfora kültürünü yaşatmaya çalışıyorum. Birçok kişiye bu işi öğretmeye çalıştım. Amforanın tarihi 4 bin yıl evveline dayanır. Buraya o kadar çok kişi geliyor ki herkese burada çömlek yaptırmak istiyorum, Amfora yaptırmak istiyorum, bu kültürü tekrar yaşattırmak istiyorum. İlgide gayet güzel."