Dr. İnsel; Neyi Sindirirsek Oyuz

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi hekimlerinden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan İnsel, sindirim konusunda seminer verdi.

Dr. İnsel; Neyi Sindirirsek Oyuz

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi’nde düzenlenen seminerde sağlıklı yaşamın anahtarlarını anlatan Dr. İnsel, sağlıklı beslenme ve sindirim konusunda önemli noktalara değindi. Seminerde Kent Haber’e açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan İnsel, sindirimin sanılandan daha önemli olduğunun altını çizerek şöyle dedi:

“Biz şuna alışmışız ‘biz ne yersek oyuz’. Hayır, biz ne yersek o değiliz. Biz neyi sindirirsek asıl oyuz. Çünkü yediğimiz bir şey eğer sindirilemezse yukarıdan girip aşağıdan çıkıp gidecek. Onun için sindirim çok önemli. Ne kadar sağlıklı yersek yiyelim eğer biz bunu sindiremiyorsak o zaman hadise tam tersine geliyor, hatta bize ziyan yapabiliyor. Sindirimi bozan, bizim çok büyük yaptığımız yanlışlar. Günlük yanlışlarımızı bugün düzeltmeyi öğreniyoruz.”

“YEMEĞİ BOZA KIVAMINA GETİRMEDEN YUTMAYACAĞIZ”

Bu yanlışlardan en büyüğünün besinleri çiğnemeden yemek olduğuna vurgu yapan Dr. Hasan İnsel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Besinleri çiğnemediğimiz zaman birkaç şey bir arada oluyor. Birincisi tükürükte besinleri hazmeden enzimleri kullanmıyoruz. Müsin dediğimiz bağırsaklarda yaşayan yapışkan sıvıyı da kullanmamış oluyoruz. Midenin yiyecekleri hazmetmesi için küçük parçalarda bölmemiz lazım. Yemeği boza kıvamına getirmeden yutmayacağız. İkinci yaptığımız yanlış, acele içinde yemek. Yemekleri yerken her şeyle meşgul oluyoruz. Aslında sindirim ağızda başlamaz, beyinde başlar. Çiğnenmemiş, hazmedilmemiş, aceleyle yenen yemek, mideden çabucak bağırsağa gidiyor. Bizim dış dünya ile bütün bağlantımız ince bağırsak ile olur. Biz acele yedikçe, çiğnemedikçe ince bağırsaktan geçmemesi gereken şeyler geçip kana karışıyor. Bu biraz daha geçtikte geçirgen bağırsak sendromu ortaya çıkıyor. Bu geçen şeyler, eklem ağrıları, baş ağrıları, gaz sorunları ortaya çıkıyor. Bağırsakta mutluluk hormonu serotoninin yüzde 70’i yapılıyor. Bu çalışmadığı için depresyona giriliyor. Alerjiler ortaya çıkıyor. En önemlisi besin duyarlılığı. Size dokunmayan bir besin, dokunmaya başlıyor. Gazlar oluştukça kalın bağırsak ile ince bağırsak arasındaki kapı açılıyor. Bu açıdan kapıdan bakteriler ince bağırsağa giriyor. Bu sefer ince bağırsakta bakteri ile bağlantılı problemler oluşuyor.”

SİNDİRİM BOZULUNCA KRONİK HASTALIKLAR BAŞLIYOR

Yanlış yeme tarzı ve bazı yanlış besinlerin yenmesinin sindirim sistemini bozduğunu dile getiren Dr. İnsel, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sindirimimizi bozduğumuz zaman bütün vücutta kronik hastalıklar başlıyor. Diyabette de bunun etkisi oluyor, kalp hastalığında da oluyor, göğüs hastalığında da oluyor. Bütün vücudu tutan yanlışlar olmaya başlıyor. O nedenle bugün nasıl yemek yemek lazım, sağlıklı yaşam ve gençliği kazanmak için nelerden kaçınmak gerektiğini konuşuyoruz.”

Muhabir: Hamdi Yörür